top of page

BLOG (GREEK)

Πώς να ξανά-ξεκινήσετε την απώλεια βάρουςσε περίπτωση στασιμότητας

Όταν ξεκινάτε μια δίαιτα για να χάσετε βάρος, τα πρώτα κιλά, συνήθως, φεύγουν πολύ γρήγορα. Αλλά όταν φτάσετε σε έναν συγκεκριμένο αριθμό κιλών στη ζυγαριά, τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί πια. Τι συμβαίνει; Πώς να ξεπεράσετε αυτή τη φάση της στασιμότητας; Τα νέα είναι καλά για εσάς: μια μικρή αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες ή/και στις δραστηριότητές σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιστρέψετε σε καλό δρόμο, για να πετύχετε το ιδανικό σας βάρος.


Εδώ είναι οι συμβουλές μου για να ξεμπλοκάρετε την κατάσταση.


Μείνετε μακριά από την ζυγαριά σας


Η πρώτη συμβουλή είναι να μην σας πιάνει εμμονή με τη ζυγαριά. Πράγματι, αν παρακολουθείτε υπερβολικά συχνά τη ζυγαριά σας, ελέγχοντας το βάρος σας καθημερινά, γρήγορα παθαίνετε εμμονή με τον αριθμό που εμφανίζεται σε αυτήν. Αν εστιάζετε στο βάρος σας, αυτό δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε κιλά πιο γρήγορα. Για να προχωρήσετε με το αδυνάτισμα σας, πρέπει λοιπόν να μάθετε να αφήνετε για λίγο στην άκρη τη ζυγαριά, γιατί όσο πιο πολύ έχετε εμμονή με κάτι, τόσο πιο πολύ μπορεί να σας φαίνεται απρόσιτο. Άρα μόνο μία φορά την εβδομάδα και καλύτερα την Παρασκευή το πρωί (πριν από τις υπερβολές που συνήθως γίνονται το βράδυ της Παρασκευής…)

Επιπλέον, ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά απέχει πολύ από τον πιο σημαντικό δείκτη στην απώλεια βάρους σας. Είναι καλύτερο να παρακολουθείτε τη λιπώδη μάζα, τη μυϊκή μάζα ή τη μάζα νερού (οι καινούριες ζυγαριές παρέχουν αυτή τη δυνατότητα), κάτι που θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε καλύτερα το βάρος σας. Γιατί, σε πολλές περιπτώσεις, το βάρος μένει στάσιμο αλλά στην πραγματικότητα, η λιπώδης μάζα μειώνεται ενώ η μυϊκή μάζα αυξάνεται. Οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος...

Ένας άλλος δείκτης που πρέπει να παρακολουθείτε είναι αυτός των μετρήσεών σας: περιφέρεια μέσης, περιφέρεια μηρού, περιφέρεια ισχίου, περιφέρεια γάμπας, περιφέρεια χεριού, περιφέρεια στήθους... Γιατί μερικές φορές, όταν το βάρος παραμένει στάσιμο, αυτές οι μετρήσεις αλλάζουν. Το γεγονός αυτό μπορεί να σας φτιάξει τη διάθεση και να ενισχύσει το κίνητρό σας να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Δεν χρειάζεται να μετράτε, το πουκάμισο ή το παντελόνι σας θα το κάνει για εσάς!

Αλλάξετε τις γυμναστικές σας συνήθειες


Καταρχήν μην εστιάζετε στις αερόβιες ασκήσεις που καίνε τις περισσότερες θερμίδες. Με το αερόβιο χάνετε κυρίως υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι θα επιθυμείτε περισσότερο ένα ωραίο πιάτο ζυμαρικών όταν τελειώνετε από την προπόνησή σας!


Αντί να κάνετε μόνο αερόβιο, είναι προτιμότερο να επιλέγετε δύο φορές την εβδομάδα την προπόνηση με βάρη. Μπορεί να μην χάνετε βάρος το ίδιο γρήγορα, αλλά αυτό το είδος προπόνησης θα προωθήσει την απώλεια λίπους και θα τονώσει το σώμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι, όσο πιο μυώδες γίνεται το σώμα σας, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο βασικός μεταβολισμός σας και τόσο περισσότερες θερμίδες καίει, ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας.

Τέλος, να ξέρετε ότι το σώμα σας προσαρμόζεται σε μια καινούρια ρουτίνα από τις 12 εβδομάδες και μετά. Επομένως, σας συνιστούμε να αλλάζετε τον τρόπο που ασκείστε κάθε τρεις μήνες. Είστε συνηθισμένοι να τρέχετε 2 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά κάθε φορά; Ανταλλάξτε τη μια από τις δύο φορές με κάτι άλλο. Οι προπονήσεις σας με βάρη επικεντρώνονται στη δύναμη; Μεταβείτε σε προπονήσεις με βάρη που είναι πιο ελαφριές, πιο γρήγορες και επομένως πιο αερόβιες από το συνηθισμένο. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε πρόγραμμα ή επίπεδο, για να ανακαλύψετε νέες ασκήσεις και νέο ρυθμό.


Αυξήστε τα γεύματα σας σε 5 την ημέρα


Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν συνίσταται στο να τρώτε δύο επιπλέον γεύματα την ημέρα, αλλά στο να μοιράζετέ τις ποσότητες που τρώτε σε 5 γεύματα. Έτσι, η διατροφή σας θα αποτελείται από μικρότερα γεύματα, με την ίδια θερμιδική αξία και την ίδια αναλογία σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνηθίσετε να τρώτε πρωινό, μετά ένα σνακ, μετά το μεσημεριανό σας, απογευματινό σνακ και τέλος το δείπνο σας, με απόσταση περίπου κάθε 3 ώρες. Αυτό θα σας βοηθήσει επίσης να μειώσετε το μέγεθος του στομαχιού σας, και επιπλέον να μειώσετε τον κίνδυνο της λιγούρας στα μεσοδιαστήματα.

Κάντε διαλείμματα


Αυτή η συμβουλή μπορεί να φαίνεται σαν το αντίθετο της απώλειας βάρους, αλλά λειτουργεί τις περισσότερες φορές. Εάν το βάρος σας παραμένει στάσιμο, είναι συχνά επειδή το σώμα σας έχει συνηθίσει στον τρόπο που τρώτε και ως εκ τούτου έχει αποκτήσει τη συνήθεια να αποθηκεύει. Όπως και με τον αθλητισμό, είναι ενδιαφέρον να σοκάρετε το σώμα σας, κάθε τόσο, προσφέροντάς του ένα γεύμα με περισσότερες θερμίδες, στο οποίο δεν είναι πλέον συνηθισμένο. Αυτό θα το καθησυχάσει και θα σας επιτρέψει να ξεκινήσετε μια νέα φάση δίαιτας, με περισσότερη αυτοσυγκράτηση.

Τα μικρά διαλείμματα θα πρέπει βέβαια να γίνονται σποραδικά!!! Δεν τίθεται θέμα να επιτρέπετε στον εαυτό σας ένα διάλειμμα κάθε μέρα. Μπορείτε να το επιτρέπετε μία φορά την εβδομάδα, όταν αισθάνεστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι, αλλά όχι περισσότερο! Πράγματι, είναι αποδεδειγμένο ότι μια ελεύθερη ημέρα (που από κάποιους ονομάζεται «cheat meal») μία φορά την εβδομάδα, καθιστά δυνατό να ξεμπλοκάρετε το στάσιμο βάρος.


Ελέγξτε το άγχος σαςΧωρίς να θέλω να έχω διδακτικό ύφος, αλλά όσο πιο αγχωμένοι είστε, τόσο πιο δύσκολα πετυχαίνετε γρήγορη απώλεια βάρους. Πράγματι, λόγω του στρες, το σώμα σας θα παράγει περισσότερη κορτιζόλη, η οποία θα σας κάνει να επιθυμείτε περισσότερο «φαγητό για άνεση» (comfort food) και να αποθηκεύετε περισσότερο λίπος ,ειδικά στην κοιλιά.

Επομένως, σας συνιστώ να δημιουργήσετε καλές συνήθειες για να καταπολεμήσετε το άγχος σας: γιόγκα όταν ξυπνάτε ή πριν πάτε για ύπνο, χρόνο για τον εαυτό σας κάνοντας ένα καλό μπάνιο με χαλαρή μουσική ή απλά ξαπλώνοντας στον καναπέ σας με ένα καλό βιβλίο . Με άλλα λόγια: χαλαρώστε, το σώμα σας θα σας ανταμείψει για αυτό!

114 views0 comments

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page