Blog

Τα 12 μεγαλύτερα ψέματα σχετικά με το φαγητό

Δυστυχώς οι συστάσεις των «επίσημων» διατροφολόγων, σχετικά με τα ωφέλιμα για την υγεία τρόφιμα, συχνά απέχουν πολύ από τις διδασκαλίες της επιστήμης και της κοινής λογικής.

Ο λόγος; Επειδή το φαγητό βρίσκεται στην καρδιά ισχυρών πολιτικών, βιομηχανικών και οικονομικών συμφερόντων!

Αντ 'αυτού, ρίξτε μια ματιά στα επόμενα 2 παραδείγματα τρόφιμων για τα οποία ακούτε κάθε μέρα να γίνετε λόγος στις διάφορες εκπομπές και διαφημίσεις...

Και για ποιους λόγους αυτά ίσως να είναι βλαβερά για την υγεία σας!

Ψέμα # 1: Πιείτε έναν καλό χυμό πορτοκάλι το πρωί!

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι χυμοί φρούτων είναι καλοί για την υγεία μας.

Το Επίσημο Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφικής Υγείας(Programme National Nutricion Santé PNNS) επιβεβαιώνει αυτό το σφάλμα. Για αυτούς τους «ειδικούς», ένα ποτήρι χυμού «μετρά» ως μια μερίδα φρούτων.

Αυτό δεν είναι μόνο λάθος αλλά και επικίνδυνο!

Ο λόγος είναι ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όσο και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, με τις ίδιες καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία σας.

Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα ζαχαρούχα ποτά (σόδες και χυμοί φρούτων) ευθύνονται για 133.000 θανάτους από διαβήτη, 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και 6.000 θανάτους από καρκίνο.

Δηλαδή η ζάχαρη είναι ο νούμερο 1 εχθρός της υγείας σας.

Οι Γάλλοι καταναλώνουν,σήμερα, 17 φορές περισσότερη ζάχαρη από ότι τον 19ο αιώνα. Η παρατήρηση αυτή συμπίπτει με ταυτόχρονη αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και σχεδόν όλων των σύγχρονων ασθενειών.

Το χειρότερο παράδειγμα, κατά το

οποίο γίνετε κατανάλωση ζάχαρης εν αγνοία μας, είναι η φρουκτόζη που προστίθετε στα τρόφιμα, η οποία μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα αρτοποιίας αλλά και στα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, με τη μορφή «σιροπιού καλαμποκιού» ή «σιροπιού φρουκτόζης-γλυκόζης».

Όσον αφορά την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, που αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι η αγαπημένη τροφή για ... καρκινικά κύτταρα! Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξετε κάποιου είδους καρκίνο ...αλλά και να τον τροφοδοτήσετε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης αυτής σε χυμούς φρούτων, ακόμα κι αν έχετε στύψει οι ίδιοι τα φρούτα.

Μην διστάσετε να φάτε ολόκληρα τα φρούτα ... αλλά μην πιστεύετε ότι η κατανάλωση χυμού φρούτων είναι αντίστοιχη.

Πρώτον, επειδή ο χυμός σας δυσκολεύει να συνειδητοποιήσετε πόση ζάχαρη καταπίνετε. Γνωρίζατε ότι μόνο ένα ποτήρι χυμό περιέχει τη ζάχαρη δύο πορτοκαλιών; Και ότι για να παράγετε μόνο 1 λίτρο χυμού, χρειάζεστε 2 έως 3 κιλά πορτοκάλι;

Το πιο σημαντικό, οι ίνες που περιέχονται στα φρούτα έχουν το πλεονέκτημα να «επιβραδύνουν» την διέλευση του σακχάρου στο αίμα. Όταν ο καρπός μεταβάλεται σε χυμό, χωρίς τις ίνες, αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και το πάγκρεας σας αναγκάζεται να παράγει μια τεράστια ποσότητα ινσουλίνης για να αποκαταστήσει την κατάσταση.

Σαν αποτέλεσμα μετά από δύο ώρες εμφανίζετε υπογλυκαιμία με τη μορφή της περίφημης λαχτάρας για γλυκό γύρω στις 10-11 π.μ. Μετά από μερικούς μήνες, αυξάνετε το βάρος σας ... και μετά από μερικά χρόνια, όλα τα κύτταρα σας έχουν υποστεί ζημιά.

Αυτή είναι η επίδραση που έχουν τα "γρήγορα" σάκχαρα στο σώμα σας ... Και το ψωμί δεν αποτελεί εξαίρεση:

Ψέμα # 2: Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι η βάση μιας υγιεινής διατροφής

Προτιμούμε ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, που ακούγονται "υγιεινές"επιλογές,

σωστά;

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν ψωμί ολικής αλέσεως επειδή περιέχει μια σωστή δόση φυτικών ινών και βιταμινών (σε αντίθεση με το άσπρο ψωμί, το οποίο είναι πολύ φτωχό διατροφικά).

Αλλά απέχει πολύ από ένα τ

έλειο φαγητό: το ψωμί ολικής αλέσεως είναι χειρότερο από το άσπρο ψωμί!

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει πολλή γλουτένη, αλάτι και φυτοφάρμακα (όταν δεν είναι οργανικό).

Και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση,της καλής επιλογής, δεν είναι παρά «γρήγορη ζάχαρη».

Αυτό το γνωρίζουμε από τη μέτρηση του «γλυκαιμικού δείκτη» του, που αντικατοπτρίζει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Λοιπόν, ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού (λευκό ή ολικής αλέσεως) είναι πολύ υψηλός (71), και ακόμη ελαφρώς υψηλότερος από αυτόν της επιτραπέζιας ζάχαρης (67)!

Όταν τρώτε ψωμί, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας αυξάνεται απότομα και όπως έχουμε ήδη δει με το χυμό πορτοκάλι, αυτό τελικά διαταράσσει την όρεξή σας, προάγει το υπερβολικό βάρος και επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων σας.

Η επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επομένως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας ....

Εάν επιθυμείτε να τρώτε ψωμί καθημερινά, προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως (οργανικό), το οποίο έχει το πλεονέκτημα να έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Αλλά μην θεωρείτε ότι το ψωμί ολικής αλέσεως ή γενικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα τρόφιμα για μια «υγιεινή» διατροφή. Θα βρείτε περισσότερες καλές ίνες και βιταμίνες στα λαχανικά!


Ψέμα # 3: Φάτε "λίγο από τα πάντα"

Πόσες φορές έπρεπε να διευκρινίσω αυτήν την παλιά φράση; «Το τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή» σημαίνει ότι μπορείτε «να τρώτε λίγο από τα πάντα»;

Εάν ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική, αυτό θα σήμαινε ότι μπορούμε να τρώμε "λίγο πατάτες τηγανητές", "λίγο κρύα κρέατα", "λίγο βιομηχανικά αρτοσκευάσματα", "λίγο λευκό ψωμί", "λίγο «ηλιέλαιο», «λίγο παγωτό», πιείτε «λίγο κόκα-κόλα».

Βλέπετε το πρόβλημα ...

Η κατανάλωση "οτιδήποτε" ήταν καλή συμβουλή όταν όλα αυτά τα σκουπίδια απλώς δεν υπήρχαν. Στη συνέχεια όμως, ήταν χρήσιμο να διαφοροποιηθεί αυτή η συμβουλή ώστε να περιορίζεται στον κύκλο των υγιεινών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, αυγά, ξηροί καρποί).

Αλλά στη διατροφική ζούγκλα που γνωρίζουμε σήμερα, εάν υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα καλά τρόφιμα και όσο το δυνατόν λιγότερα από τα κακά.

Η συμβουλή καταναλώνετε «τα πάντα» είναι ακόμη πιο ακατάλληλη, καθώς υπάρχουν κατηγορίες τροφίμων που είναι απολύτως απαγορευμένα για μερικούς ανθρώπους.

Για παράδειγμα, τα άμυλα είναι καλά για τους αθλητές ... αλλά καταστροφικά για τους διαβητικούς. Το γάλα και το σιτάρι μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο από εκείνους που τα ανέχονται, αλλά πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο από εκείνους που τα χωνεύουν άσχημα.

Επομένως, δεν θα τρώνε όλοι "τα πάντα" ... αλλά και πάλι αυτό δεν έχει σημασία!

Επειδή το γάλα ή τα δημητριακά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα, αντίθετα ορισμένες ποικιλίες λάχανου περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.

Ακόμα και τα φρούτα μπορούν να αποφευχθούν χωρίς αυτό να επηρεάσει την υγεία, αρκεί να καταναλώνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών.

Ψέμα # 4: Όχι περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα!

«Τα αυγά είναι γεμάτα χοληστερόλη! Περιορίστε τα όσο το δυνατόν περισσότερο, για το καλό της

καρδιάς σας και των αρτηριών σας! "

Έτσι ένα σλόγκαν από τη δεκαετία του '70 στερούσε άσκοπα εκατομμύρια ανθρώπους από ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη.

Επειδή είναι γνωστό εδώ και χρόνια: η χοληστερόλη στα τρόφιμα δεν έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας.

Ο λόγος είναι απλός:είναι το ήπαρ που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του αίματος σας.

Έτσι όταν τρώτε χοληστερόλη από τα τρόφιμα, το συκώτι μειώνει τη δική του «παραγωγή» αντίστοιχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να τρώτε 3 αυγά την ημέρα χωρίς τη χοληστερόλη σας (LDL) να αυξάνεται.

Δεν υπάρχει κίνδυνος, επομένως, για την καρδιά σας.

Επιπλέον, μελέτες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έχουν δείξει επανειλημμένα ότι όσοι καταναλώνουν πολλά αυγά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από άλλους.

Αντιμέτωπες με αυτή τη χιονοστιβάδα αποδεικτικών στοιχείων, οι αμερικανικές αρχές άλλαξαν τελικά γνώμη Οι νέες επίσημες συστάσεις, που δημοσιεύθηκαν το 2016, περιέχουν τελικά την παραδοχή ότι είναι απολύτως περιττό να μειώσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Και αυτό είναι καλό, επειδή αυτά είναι συχνά εξαιρετικά υγιεινά τρόφιμα, όπως θαλασσινά, συκώτι μοσχαρίσιου κρέατος (και άλλα κρέατα οργάνων) ή σαρδέλες. Τα αυγά είναι υγιεινά, είναι ένα πραγματικό "superfood" που πρέπει να τρώτε καθημερινά.

Το ασπράδι αυγού είναι 100% εξαιρετική πρωτεΐνη, ιδανικό για πρωινό. Και ο κρόκος είναι γεμάτος με βιταμίνες (A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E και K), αντιοξειδωτικά και "χολίνη", μια σπάνια θρεπτική ουσία που προστατεύει τη μνήμη σας.

Εξάλλου, ξέρατε σε τι αποδίδει η γηραιότερη της σημερινής ανθρωπότητας, η Ιταλίδα EmmaMorano (ηλικίας116 ετών!), Την απίστευτη μακροζωία της; Στα τρία αυγά που τρώει κάθε μέρα, από όταν ήταν είκοσι!

Για τα υπόλοιπα 8 ψέματα που αφορούν το φαγητό μείνετε συντινισμένοι! Ακολουθεί σύντομα η συνέχεια..

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon

Kalamatas 12, Strovolos

Nicosia, Cyprus

 

Tel: +357 22 51 00 93

  • YouTube - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle
  • LinkedIn - White Circle

© 2018 by Jean-Philippe Ricau. Proudly created with Black Carrot Production