top of page

BLOG (GREEK)

Τα 12 μεγαλύτερα ψέματα σχετικά με το φαγητό...

Δυστυχώς οι συστάσεις των «επίσημων» διατροφολόγων, σχετικά με τα ωφέλιμα για την υγεία τρόφιμα, συχνά απέχουν πολύ από τις διδασκαλίες της επιστήμης και της κοινής λογικής.

Ο λόγος; Επειδή το φαγητό βρίσκεται στην καρδιά ισχυρών πολιτικών, βιομηχανικών και οικονομικών συμφερόντων!

Αντ 'αυτού, ρίξτε μια ματιά στα επόμενα 2 παραδείγματα τρόφιμων για τα οποία ακούτε κάθε μέρα να γίνετε λόγος στις διάφορες εκπομπές και διαφημίσεις...

Και για ποιους λόγους αυτά ίσως να είναι βλαβερά για την υγεία σας!

Ψέμα # 1: Πιείτε έναν καλό χυμό πορτοκάλι το πρωί!

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι χυμοί φρούτων είναι καλοί για την υγεία μας.

Το Επίσημο Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφικής Υγείας(Programme National Nutricion Santé PNNS) επιβεβαιώνει αυτό το σφάλμα. Για αυτούς τους «ειδικούς», ένα ποτήρι χυμού «μετρά» ως μια μερίδα φρούτων.

Αυτό δεν είναι μόνο λάθος αλλά και επικίνδυνο!

Ο λόγος είναι ότι ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού περιέχει τόση ζάχαρη όσο και ένα αναψυκτικό τύπου κόλα, με τις ίδιες καταστροφικές επιπτώσεις για την υγεία σας.

Για τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τα ζαχαρούχα ποτά (σόδες και χυμοί φρούτων) ευθύνονται για 133.000 θανάτους από διαβήτη, 44.000 θανάτους από καρδιαγγειακές παθήσεις και 6.000 θανάτους από καρκίνο.

Δηλαδή η ζάχαρη είναι ο νούμερο 1 εχθρός της υγείας σας.

Οι Γάλλοι καταναλώνουν,σήμερα, 17 φορές περισσότερη ζάχαρη από ότι τον 19ο αιώνα. Η παρατήρηση αυτή συμπίπτει με ταυτόχρονη αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και σχεδόν όλων των σύγχρονων ασθενειών.

Το χειρότερο παράδειγμα, κατά το

οποίο γίνετε κατανάλωση ζάχαρης εν αγνοία μας, είναι η φρουκτόζη που προστίθετε στα τρόφιμα, η οποία μπορεί να βρεθεί σε προϊόντα αρτοποιίας αλλά και στα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, με τη μορφή «σιροπιού καλαμποκιού» ή «σιροπιού φρουκτόζης-γλυκόζης».

Όσον αφορά την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, που αποτελείται από 50% φρουκτόζη και 50% γλυκόζη, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι η αγαπημένη τροφή για ... καρκινικά κύτταρα! Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο πιθανότερο είναι να αναπτύξετε κάποιου είδους καρκίνο ...αλλά και να τον τροφοδοτήσετε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης αυτής σε χυμούς φρούτων, ακόμα κι αν έχετε στύψει οι ίδιοι τα φρούτα.

Μην διστάσετε να φάτε ολόκληρα τα φρούτα ... αλλά μην πιστεύετε ότι η κατανάλωση χυμού φρούτων είναι αντίστοιχη.

Πρώτον, επειδή ο χυμός σας δυσκολεύει να συνειδητοποιήσετε πόση ζάχαρη καταπίνετε. Γνωρίζατε ότι μόνο ένα ποτήρι χυμό περιέχει τη ζάχαρη δύο πορτοκαλιών; Και ότι για να παράγετε μόνο 1 λίτρο χυμού, χρειάζεστε 2 έως 3 κιλά πορτοκάλι;

Το πιο σημαντικό, οι ίνες που περιέχονται στα φρούτα έχουν το πλεονέκτημα να «επιβραδύνουν» την διέλευση του σακχάρου στο αίμα. Όταν ο καρπός μεταβάλεται σε χυμό, χωρίς τις ίνες, αυξάνονται απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και το πάγκρεας σας αναγκάζεται να παράγει μια τεράστια ποσότητα ινσουλίνης για να αποκαταστήσει την κατάσταση.

Σαν αποτέλεσμα μετά από δύο ώρες εμφανίζετε υπογλυκαιμία με τη μορφή της περίφημης λαχτάρας για γλυκό γύρω στις 10-11 π.μ. Μετά από μερικούς μήνες, αυξάνετε το βάρος σας ... και μετά από μερικά χρόνια, όλα τα κύτταρα σας έχουν υποστεί ζημιά.

Αυτή είναι η επίδραση που έχουν τα "γρήγορα" σάκχαρα στο σώμα σας ... Και το ψωμί δεν αποτελεί εξαίρεση:

Ψέμα # 2: Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι η βάση μιας υγιεινής διατροφής

Προτιμούμε ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά ολικής αλέσεως, που ακούγονται "υγιεινές"επιλογές,

σωστά;

Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν ψωμί ολικής αλέσεως επειδή περιέχει μια σωστή δόση φυτικών ινών και βιταμινών (σε αντίθεση με το άσπρο ψωμί, το οποίο είναι πολύ φτωχό διατροφικά).

Αλλά απέχει πολύ από ένα τ

έλειο φαγητό: το ψωμί ολικής αλέσεως είναι χειρότερο από το άσπρο ψωμί!

Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει πολλή γλουτένη, αλάτι και φυτοφάρμακα (όταν δεν είναι οργανικό).

Και σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση,της καλής επιλογής, δεν είναι παρά «γρήγορη ζάχαρη».

Αυτό το γνωρίζουμε από τη μέτρηση του «γλυκαιμικού δείκτη» του, που αντικατοπτρίζει την ταχύτητα με την οποία τα τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Λοιπόν, ο γλυκαιμικός δείκτης του ψωμιού (λευκό ή ολικής αλέσεως) είναι πολύ υψηλός (71), και ακόμη ελαφρώς υψηλότερος από αυτόν της επιτραπέζιας ζάχαρης (67)!

Όταν τρώτε ψωμί, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας αυξάνεται απότομα και όπως έχουμε ήδη δει με το χυμό πορτοκάλι, αυτό τελικά διαταράσσει την όρεξή σας, προάγει το υπερβολικό βάρος και επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων σας.

Η επιλογή τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επομένως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας ....

Εάν επιθυμείτε να τρώτε ψωμί καθημερινά, προτιμήστε το ψωμί ολικής αλέσεως (οργανικό), το οποίο έχει το πλεονέκτημα να έχει ελαφρώς χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Αλλά μην θεωρείτε ότι το ψωμί ολικής αλέσεως ή γενικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι απαραίτητα τρόφιμα για μια «υγιεινή» διατροφή. Θα βρείτε περισσότερες καλές ίνες και βιταμίνες στα λαχανικά!


Ψέμα # 3: Φάτε "λίγο από τα πάντα"

Πόσες φορές έπρεπε να διευκρινίσω αυτήν την παλιά φράση; «Το τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή» σημαίνει ότι μπορείτε «να τρώτε λίγο από τα πάντα»;

Εάν ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική, αυτό θα σήμαινε ότι μπορούμε να τρώμε "λίγο πατάτες τηγανητές", "λίγο κρύα κρέατα", "λίγο βιομηχανικά αρτοσκευάσματα", "λίγο λευκό ψωμί", "λίγο «ηλιέλαιο», «λίγο παγωτό», πιείτε «λίγο κόκα-κόλα».

Βλέπετε το πρόβλημα ...

Η κατανάλωση "οτιδήποτε" ήταν καλή συμβουλή όταν όλα αυτά τα σκουπίδια απλώς δεν υπήρχαν. Στη συνέχεια όμως, ήταν χρήσιμο να διαφοροποιηθεί αυτή η συμβουλή ώστε να περιορίζεται στον κύκλο των υγιεινών τροφίμων (φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, αυγά, ξηροί καρποί).

Αλλά στη διατροφική ζούγκλα που γνωρίζουμε σήμερα, εάν υπάρχει ένας κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε, είναι να τρώμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα καλά τρόφιμα και όσο το δυνατόν λιγότερα από τα κακά.

Η συμβουλή καταναλώνετε «τα πάντα» είναι ακόμη πιο ακατάλληλη, καθώς υπάρχουν κατηγορίες τροφίμων που είναι απολύτως απαγορευμένα για μερικούς ανθρώπους.

Για παράδειγμα, τα άμυλα είναι καλά για τους αθλητές ... αλλά καταστροφικά για τους διαβητικούς. Το γάλα και το σιτάρι μπορούν να καταναλωθούν με μέτρο από εκείνους που τα ανέχονται, αλλά πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο από εκείνους που τα χωνεύουν άσχημα.

Επομένως, δεν θα τρώνε όλοι "τα πάντα" ... αλλά και πάλι αυτό δεν έχει σημασία!

Επειδή το γάλα ή τα δημητριακά δεν περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν μπορούν να βρεθούν σε άλλα τρόφιμα, αντίθετα ορισμένες ποικιλίες λάχανου περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.

Ακόμα και τα φρούτα μπορούν να αποφευχθούν χωρίς αυτό να επηρεάσει την υγεία, αρκεί να καταναλώνετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών.

Ψέμα # 4: Όχι περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα!

«Τα αυγά είναι γεμάτα χοληστερόλη! Περιορίστε τα όσο το δυνατόν περισσότερο, για το καλό της

καρδιάς σας και των αρτηριών σας! "

Έτσι ένα σλόγκαν από τη δεκαετία του '70 στερούσε άσκοπα εκατομμύρια ανθρώπους από ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα στον πλανήτη.

Επειδή είναι γνωστό εδώ και χρόνια: η χοληστερόλη στα τρόφιμα δεν έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα σας.

Ο λόγος είναι απλός:είναι το ήπαρ που παράγει το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης του αίματος σας.

Έτσι όταν τρώτε χοληστερόλη από τα τρόφιμα, το συκώτι μειώνει τη δική του «παραγωγή» αντίστοιχα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε να τρώτε 3 αυγά την ημέρα χωρίς τη χοληστερόλη σας (LDL) να αυξάνεται.

Δεν υπάρχει κίνδυνος, επομένως, για την καρδιά σας.

Επιπλέον, μελέτες σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους έχουν δείξει επανειλημμένα ότι όσοι καταναλώνουν πολλά αυγά δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων από άλλους.

Αντιμέτωπες με αυτή τη χιονοστιβάδα αποδεικτικών στοιχείων, οι αμερικανικές αρχές άλλαξαν τελικά γνώμη Οι νέες επίσημες συστάσεις, που δημοσιεύθηκαν το 2016, περιέχουν τελικά την παραδοχή ότι είναι απολύτως περιττό να μειώσετε την κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.

Και αυτό είναι καλό, επειδή αυτά είναι συχνά εξαιρετικά υγιεινά τρόφιμα, όπως θαλασσινά, συκώτι μοσχαρίσιου κρέατος (και άλλα κρέατα οργάνων) ή σαρδέλες. Τα αυγά είναι υγιεινά, είναι ένα πραγματικό "superfood" που πρέπει να τρώτε καθημερινά.

Το ασπράδι αυγού είναι 100% εξαιρετική πρωτεΐνη, ιδανικό για πρωινό. Και ο κρόκος είναι γεμάτος με βιταμίνες (A, B2, B5, B6, B9, B12, D, E και K), αντιοξειδωτικά και "χολίνη", μια σπάνια θρεπτική ουσία που προστατεύει τη μνήμη σας.

Εξάλλου, ξέρατε σε τι αποδίδει η γηραιότερη της σημερινής ανθρωπότητας, η Ιταλίδα EmmaMorano (ηλικίας116 ετών!), Την απίστευτη μακροζωία της; Στα τρία αυγά που τρώει κάθε μέρα, από όταν ήταν είκοσι!

Για τα υπόλοιπα 8 ψέματα που αφορούν το φαγητό μείνετε συντινισμένοι! Ακολουθεί σύντομα η συνέχεια..


Ψέμα # 5: Ανταλλάξτε το βούτυρο με ηλιέλαιο


Το να στερήθούν απλά οι πολίτες από ένα "superfood" είναι τουλάχιστον κρίμα. Αλλά είναι πολύ πιο σοβαρό να τους συμβουλεύουμε να καταναλώνουν τοξικά τρόφιμα.

Αυτό συνέβη στη δεκαετία του 1970 (και πάλι!), Όταν άρχισαν να λένε στους ανθρώπους να αντικαταστήσουν τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο, με έλαια λαχανικών, όπως το ηλιανθέλαιο και το καλαμποκέλαιο.

Ωστόσο, τώρα γνωρίζουμε ότι αυτά τα δύο έλαια είναι από τα πιο επιβλαβή τρόφιμα που υπάρχουν.

Το πρόβλημα είναι ότι είναι φορτωμένα με ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επικίνδυνα όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα λόγω του ότι αυξάνουν τον κίνδυνο υπερβολικού βάρους, διαβήτη ... και καρδιακής προσβολής!

Ήταν τουλάχιστον δικαιολογημένο να προτείνουμε τη μείωση των ζωικών λιπών, για να αποφευχθεί η απόφραξη των αρτηριών;

Ούτε καν.

Παρατηρήσαμε ότι η παραδοσιακή διατροφή των Εσκιμώων (Ίνουιτ) αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από εξαιρετικά λιπαρά κρέατα και ψάρια όπως φώκιες, φάλαινες, θαλάσσιοι ίπποι ή τάρανδοι ... Και αυτό δεν τους εμπόδισε να έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων στον κόσμο!

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης των λεγόμενων «κορεσμένων» ζωικών λιπών και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας αναφοράς του 2010 για το θέμα, από 21 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 347.000 άτομα.

Για να φτάσουμε στο σημείο αυτό, δύο ερευνητές τον Απρίλιο του 2016 δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970, τα οποία είναι ακόμη πιο εκρηκτικά, δεδομένου ότι δεν απόκαλυφθηκαν για σχεδόν 30 χρόνια.

Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές είχαν επιλέξει 9.000 άτομα που ζούσαν σε γηροκομεία και των οποίων η διατροφή μπορούσε να ελέγχθεί κατά 100%.

Για χρόνια, οι μισοί από αυτούς έχουν ακολουθήσει μια «κλασική» δίαιτα, σχετικά υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά (βούτυρο, τυρί και κρέας). Οι άλλοι μισοί στερήθηκαν πολλά από αυτά τα λίπη και, για να το αντισταθμίσουν, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αραβοσιτέλαιο.

Λοιπόν, μετά από πέντε χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί, που ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκαν σαν πειραματόζωα, στη δεύτερη ομάδα είχαν διπλάσιες καρδιακές προσβολές από αυτούς της πρώτης ομάδας (41% έναντι 21%)!

Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι καλούνται να καταναλώνουν μαζικά βιομηχανικά προϊόντα (καλαμπόκι ή ηλιέλαιο) που δεν ήταν ποτέ μέρος της παραδοσιακής διατροφής οποιουδήποτε ατόμου στον πλανήτη! (Τα ελαιόλαδα και τα ελαιοκραμβέλαια καταναλώνονται εδώ και χιλιετίες και είναι πολύτιμα για την υγεία).


Ψέμα # 6: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι άχρηστα και επικίνδυνα


Όταν ακούτε από τα μέσα ενημέρωσης, τις αρχές ή τους γιατρούς, να γίνετε λόγος για τα συμπληρώματα διατροφής ίσως να έχετε συχνά την εντύπωση ότι αυτά είναι στην καλύτερη περίπτωση άχρηστα ή αν όχι και επικύνδινα.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πραγματικές απάτες, ειδικά στον τομέα της "απώλειας βάρους": όχι, φυσικά, δεν θα χάσετε ποτέ 5 κιλά το μήνα με την κατάποση χαπιών!

Αλλά μην ξεχνάμε ότι πολλά φάρμακα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με τους καθηγητές Even και Debré, περισσότερα από τα μισά από τα φάρμακα που πωλούνται στα φαρμακεία είναι άχρηστα ... με μερικές φορές τρομακτικές παρενέργειες.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ακίνδυνα στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Και αν τα επιλέξετε καλά, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην υγεία σας.

Επειδή, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν αρκεί να "τρώτε ισορροπημένα" για να λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σας.

Το πιο προφανές παράδειγμα είναι η βιταμίνη D. Είναι μια βιταμίνη που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι σχεδόν απούσα από τα τρόφιμα ... και να συντίθεται από το σώμα μας μόνο όταν το δέρμα μας εκτίθεται στον ήλιο!

Δεδομένου ότι τον περισσότερο από το χρόνο μας τον περνούμε μέσα σε τέσσερεις τοιχους, είναι πολύ συνηθισμένο να παρατηρείται έλλειψη αυτής της βιταμίνης σήμερα. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012, τουλάχιστον το 80% των Γάλλων δεν έχουν αρκετή βιταμίνη D!

Αυτή είναι μια δραματική εικόνα όταν η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές προσβολές, καρκίνο ή λοιμώξεις.

Είναι ένα πρώτο συμπλήρωμα διατροφής που σχεδόν όλοι οι Γάλλοι πρέπει να λαμβάνουν, καθημερινά, βιταμίνη D!

Αλλά δεν είναι το μόνο.

Ένα λιγότερο γνωστό αποτέλεσμα της ανάπτυξης της εντατικής γεωργίας είναι ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλέον πολύ λιγότερο θρεπτικά από πριν.

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι ένα μήλο σήμερα περιέχει 100 φορές λιγότερη βιταμίνη C από ό, τι πριν από 50 χρόνια! Και όσο αφορά τη βιταμίνη Α στα πορτοκάλια, η ίδια δόση από ένα πορτοκάλι από την ίδια εποχή, αντιστοιχεί τώρα σε

21!

Γι 'αυτό οι κορυφαίοι διατροφολόγοι, όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Willet, συνιστούν σε όλους, εκτός από μια ισορροπημένη διατροφή, να λαμβάνουν ένα ποιοτικό συμπλήρωμα πολυβιταμινών καθημερινά.


Ψέμα # 7: Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι μια χαζή μόδα
Το θέμα της τροφικής δυσανεξίας «χωρίς γλουτένη» συχνά παρουσιάζεται ως «μανία», «νέα σνομπάρισμα» ή ακόμη και «μια επικίνδυνη διατροφή»,

Ο δικός μου γιατρός με κοίταξε με οίκτο όταν πριν από χρόνια, του είπα για τη διακοπή της γλουτένης.

Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική, εάν δεν ανήκετε στο 1% του πληθυσμού με κοιλιοκάκη, που είναι ένα αυταάνοσο νόσημα, δεν έχετε κανένα καλό λόγο να υποβάλλετε σε στερήσεις τον εαυτό σας ακολοθώντας μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης.

Αλλά αν ακούτε τους ασθενείς, τότε ακούτε μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Όλο και περισσότεροι από αυτούς που σταματούν τη γλουτένη, μαρτυρούν το καλό που τους έχει κάνει: δεν υπάρχουν πλέον πεπτικά προβλήματα που τραβούν για χρόνια, δεν υπάρχουν άλλοι περίεργοι πόνοι ούτε άλλη ανεξήγητη κόπωση.

Και όμως, είναι σίγουρα οδυνηρό να τρώτε χωρίς γλουτένη 365 ημέρες το χρόνο. Είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως σιτάρι ή κριθάρι, και ως εκ τούτου βρίσκεται στα περισσότερα ψωμιά, ζυμαρικά, σάλτσες και κέικ.

Η διατροφή «χωρίς γλουτένη» είναι επομένως πολύ δύσκολη μόλις φεύγετε από το σπίτι σας και τρώτε στην καντίνα, σε ένα εστιατόριο ή με φίλους.

Όσοι λοιπόν ακολουθούν αυτή τη δίαιτα δεν το βγάζουν από το μυαλό τους, πολύ λιγότερο δε ως μια διαφημιστική εκστρατεία ... αλλά επειδή βλέπουν τις θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους!

Και η επιστήμη το αποδεικνύει αυτό.

Το σιτάρι σήμερα δεν είναι το ίδιο όπως ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα.Μετά από γενετικές διασταυρώσεις, ο σύγχρονος σίτος περιέχει 42 χρωμοσώματα, ενώ ο προγονικός σίτος είχε μόνο 14.

Και ένα από τα αποτελέσματα αυτού του "μεταλλαγμένου" σίτου ... είναι ότι περιέχει πολύ περισσότερη γλουτένη από πριν!

Ωστόσο,είναι η γλιαδίνη στη γλουτένη που έχει καταστροφική επίδραση στο έντερο σας: το καθιστά πιο διαπερατό, πιο πορώδες.

Αυτό είναι επικίνδυνο επειδή το έντερο σας μπορεί στη συνέχεια να αφήσει θραύσματα τροφίμων να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις, πόνο και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι θα επωφεληθούν από τη μείωση της κατανάλωσης γλουτένης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που την ανέχονται πολύ καλά.

Το μόνο "ρίσκο" που παίρνετε είναι να στερηθείτε τροφές όπως ψωμί, ζυμαρικά και τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα ... και να αντισταθμίσετε αυτήν την "έλλειψη" τρώγοντας περισσότερα φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά!


Ψέμα # 8: Τα γαλακτοκομικά προιόντα είναι ο δια βίου φίλος μας


Όλοι το έχουν ακούσει τουλάχιστον μία φορά: πρέπει να τρώτε "τουλάχιστον 3 γαλακτοκομικά προϊόντα

την ημέρα".

Αυτή είναι μια συμβουλή που δινόταν στους Γάλλους για δεκαετίες. Αλλά σε τι βασίζεται πραγματικά ... αν όχι στην επίδραση του γαλακτοκομικού λόμπι;

Γνωρίζουμε ότι τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας δεν έχουν το ένζυμο για να αφομοιώσουν τη λακτόζη ... και επομένως δεν χρειάζετε να πίνουν ούτε μια σταγόνα γάλα κατά την ενηλικίωση.

Ωστόσο, είναι σε κακή υγεία; Καθόλου. Οι Ιάπωνες ζουν ακόμη περισσότερο από τους Ευρωπαίους, χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αλλά δεν παρουσιάζουν έλλειψη ασβεστίου; Τα οστά τους δεν είναι εύθραυστα;

Αντίθετα: υποφέρουν από σημαντικά λιγότερα κατάγματα από τους Σκανδιναβούς, οι οποίοι ωστόσο είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο!

Στην πραγματικότητα, η ημερήσια δόση ασβεστίου που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, είναι αρκετά χαμηλή και είναι πολύ εύκολο να την πάρουμε χωρίς ούτε μια σταγόνα γάλακτος.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να καταναλώνετε γάλα με το σκεπτικό ότι κάνετε καλό στα οστά σας. Ακόμα λιγότερο επειδή στα γαλακτοκομικά προϊόντα παρουσιάζονται και άλλου είδους προβλήματα, όπως:

- Το μη βιολογικό γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων.

- Το αγελαδινό γάλα είναι πλούσιο σε ορμόνες βοοειδών (οιστρογόνα, προγεστερόνη και ινσουλίνη) χρήσιμες για την υγεία του μόσχου, αλλά ακατάλληλες για το σώμα μας.

- Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν γάλα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του προστάτη.

Και δεν σας μιλώ για την πεπτική βλάβη που μπορεί να προκαλέσει το γάλα σε εκείνους που το χωνεύουν άσχημα. Ωστόσο, τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη είναι πολύ περισσότερα από ό, τι μπορεί να φανταστεί κανείς: στη Γαλλία, αντιπροσωπεύουν περίπου το 41% ​​του πληθυσμού!

Με λίγα λόγια, μην πιέζεστε να τρώτε γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά στο πρωινό. Και αν σας αρέσουν, προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε την μία μερίδα την ημέρα,ενώ είναι οπωσδήποτε καλύτερα να προτιμήσετε προιόντα από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ... και επιλέξτε τα βιολογικά!


Ψέμα # 9: Η κατανάλωση λίπους είναι ανθυγιεινήΛίπος, αυτή είναι η ζωή!

Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν χωρίς ζάχαρη (επειδή μπορούν να παράγουν γλυκόζη από τα αποθέματα λίπους και πρωτεΐνων τους) ... αλλά δεν μπορούν να στερηθούν τα καλά λίπη.

Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να παράγουμε για τον εαυτό μας αυτή την ουσία που είναι καλή για τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου μας, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διατροφή μας πρέπει να περιέχει λίπη όπως το κραμβέλαιο ή οι σαρδέλες, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3.

Επιπλέον, η στέρηση του λίπους σημαίνει επίσης ότι στερείτε από τον εαυτό σας νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα όπως:

- αβοκάντο - γεμάτο με φυτικές ίνες και κάλιο,

- ξηροί καρποί, αμύγδαλα και φουντούκια - γεμάτα βιταμίνες.

- μαύρη σοκολάτα - γεμάτη με αντιοξειδωτικά,

- αυγά - γεμάτα με χολίνη.

Ολοκληρώνοντας, η απόρριψη λίπους κάνει τη ζωή σας κόλαση.

Επειδή είναι το λίπος που δίνει γεύση στις συνταγές και τις σάλτσες αλλά επίσης είναι και αυτό που σας κρατά περισσότερο.

Εάν το στερηθείτε, μπορεί να νιώθετε πεινασμένοι όλη την ώρα.

Και οι υδατάνθρακες δεν θα σας βοηθήσουν να "σταματήσετε"και να νιώσετε χορτάτοι.

Μάλιστα ισχύει το αντίθετο: όσο πιο πολλά σάκχαρα τρώτε, τόσο περισσότερο θέλετε να φάτε και άλλα από τα λιγότερο συνιστώμενα τρόφιμα, όπως παγωτό ή τοστ ή Nutella.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εντολή «να τρώτε χωρίς λιπαρά» είναι μια από τις χειρότερες συμβουλές που μπορεί να σας δώσει κάποιος για την υγεία σας.

Και αυτό επειδή η κατανάλωση λιγότερου λίπους απαιτεί τη λήψη πολλών αμυλούχων τροφών!


Ψέμα # 10: Τρώτε αμυλούχα τρόφιμα σε κάθε γεύμα


Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Διατροφής Υγείας (PNNS), πρέπει να τρώτε όσο το δυνατόν

περισσότερο άμυλο κάθε μέρα: ζυμαρικά, πατάτες, ψωμί, δημητριακά, όσπρια.

Αυτά είναι «σύνθετα» σάκχαρα, μας λένε και επομένως «αργά σάκχαρα».

Αντίθετα έχουν περάσει τουλάχιστον 20 χρόνια από τότε που γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα από αυτά είναι πραγματικά γρήγορα σάκχαρα, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Το έχουμε δει αυτό για το ψωμί, αλλά ισχύει επίσης για τις πατάτες και σε μικρότερο βαθμό για το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά. Όπως όλα τα γρήγορα σάκχαρα, πρέπει επομένως να αποφεύγονται.

Επιλέξτε αμυλούχα τρόφιμα που έχουν χαμηλό ή μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, όπως ημι-αποφλοιωμένο ρύζι Ταϊλάνδης, φαγόπυρο, γλυκοπατάτα ή όσπρια.


Αλλά πρέπει να τα τρώμε σε κάθε γεύμα, όπως μας συστήνει το PNNS;

Όχι καθόλου. Στην πραγματικότητα, εξαρτάται πλήρως από τον προσωπικό σας μεταβολισμό και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Εάν είστε πολύ αθλητικοί ή κάνετε βαριά χειρονακτική εργασία, τότε χρειάζεστε μεγάλη δόση υδατανθράκων. Τα αμυλούχα τρόφιμα σας παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για άσκηση.

Αλλά αν κάθεστε πίσω από ένα γραφείο όλη την ημέρα, η κατανάλωση αμυλούχων τροφών θα μπορούσε να σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό!

Όλες οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, όπως η κετογενής δίαιτα, έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη δίαιτα με «άμυλο» που προτείνει το PNNS:

- Στην απώλεια βάρους και ειδικότερα στο κοιλιακό λίπος.

- Στο επίπεδο της αρτηριακής πίεσης ·

- Στο επίπεδο του σακχάρου στο αίμα.

- Στο επίπεδο των τριγλυκεριδίων.

Αυτοί είναι όλοι καλοί λόγοι για τη μείωση των αμυλούχων τροφίμων! Είναι ακόμη και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να χάσετε βάρος.


Ψέμα # 11: Για να χάσετε βάρος, μειώστε τις θερμίδες


Για τους περισσότερους διατροφολόγους, θα ήταν αρκετό να μειώσετε τις θερμίδες για να χάσετε βάρος.

Και επειδή τα λίπη (λιπίδια) περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες, προτεραιότητά τους είναι η εξάλειψη των "λιπαρών" τροφίμων!

Θα ήταν λογικό αν όλες οι θερμίδες ήταν ίδιες. Αλλά όπως είδαμε, αυτό δεν ισχύει απολύτως ... και έτσι καταλήγουμε με καταστροφικές συμβουλές.

Πριν μειώσετε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε, πρέπει πρώτα να ανησυχείτε για την κατανάλωση θερμίδων που παρέχουν μια αίσθηση πληρότητας και γαλήνης.

Και ξέρετε γιατί οι περισσότερες δίαιτες απώλειας βάρους καταλήγουν σε αποτυχία;

Για ορμονικούς λόγους. Όταν στερείτε τον εαυτό σας από τροφή, βάζετε το σώμα σας σε πραγματικό άγχος. Και όταν πιέζεται, το σώμα σας παράγει περισσότερη κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει μηχανικά την πείνα και την όρεξή σας.

Έτσι, για να «ανακάμψετε» από το άγχος που υπόκειστε εξαιτίας της διατροφή σας, το σώμα σας σας ζητά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρές και κατά προτίμηση γλυκές.

Ως εκ τούτου, σας υποφέρετε από το βασανισμό του πειρασμού ... τη στιγμή που προσπαθείτε να αποφύγετε τις θερμίδες!

Γι 'αυτό η προτεραιότητά σας, αν θέλετε να χάσετε βάρος, δεν πρέπει να είναι να τρώτε λιγότερο, αλλά:

- Τρώτε καλύτερα: περισσότερες πρωτεΐνες, λαχανικά και καλά λίπη, λιγότερα βιομηχανικά προϊόντα και λιγότερα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

- Να καταπολεμήσετε το άγχος της καθημερινής σας ζωής, ιδίως με ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης.

- Και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό ύπνο, επειδή η στέρηση του ύπνου προκαλεί ένα χρόνιο άγχος που επίσης αυξάνει σημαντικά την όρεξή σας!

Εάν κάνετε όλα αυτά, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να δείτε το βάρος σας να επιστρέφει στο φυσιολογικό χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο.


Ψέμα # 12: Πιείτε νερό της βρύσης χωρίς να ανησυχείτε


Μακράν το πιο σημαντικό «φαγητό» για την υγεία σας είναι το νερό. Πίνετε αρκετά αλλά βεβαιωθείτε ότι

είναι καλής ποιότητας!

Με το νερό βρύσης, δυστυχώς, είναι πολύ δύσκολο να είστε σίγουροι. Οι κυβερνήσεις μας μπορούν να μας διαβεβαιώνουν ότι είναι εντάξει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι περιέχει ένα κοκτέιλ με όλων των ειδών χημικές ουσίες.

Πρώτον, υπάρχουν δόσεις νιτρικών και φυτοφαρμάκων. Περιοδικά, σε ορισμένους δήμους γίνεται υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων.

Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Επειδή υπάρχουν και άλλες ουσίες τουλάχιστον το ίδιο επικίνδυνες, που οι αρχές δεν τις ανιχνεύουν και αυτά είναι τα «υπολείμματα φαρμάκων».

Σύμφωνα με κορυφαίους τοξικολογικούς εμπειρογνώμονες, όπως ο καθηγητής Jean-FrançoisNarbonne, βρίσκουμε τώρα στο νερό της βρύσης σημαντικα υπολείμματα αντισυλληπτικών χαπιών και αντιβιοτικών δηλαδή ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες μας και την εντερική χλωρίδα μας .

Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στη Γαλλία δεν έχουν σχεδιαστεί για τον καθαρισμό νερού από αυτές τις σύγχρονες χημικές ουσίες.

Περιορίζονται στην «απολύμανση». Και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν χλώριο, το οποίο είναι επίσης μια τοξική ουσία, η οποία είναι ύποπτη ότι είναι καρκινογόνος.

Και αυτό δεν είναι ακόμα το τέλος, για να φτάσει στη βρύση σας, το νερό πρέπει να περάσει μέσα από σωλήνες. Ωστόσο, η επικάλυψη αυτών των σωλήνων μπορεί να περιέχει φθαλικούς εστέρες (ενδοκρινικό διαταράκτη) ή ακόμη και μόλυβδο (επικίνδυνο νευροτοξικό).

Αν και υπάρχουν "πρότυπα υγιεινής", η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα τέτοιο χημικό κοκτέιλ στην υγεία μας.

Πώς είστε λοιπόν σίγουροι ότι πίνετε "καλό νερό"; Σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό ή να εγκαταστήσετε ένα ποιοτικό σύστημα φιλτραρίσματος στο σπίτι σας.


806 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page