Υγεία: 4 λόγοι για να φροντίσετε το μικροβιώμα σας
Το σώμα μας περιέχει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που επιτελούν σημαντικές λειτουργίες για την
υγεία μας. Το σύνολο όλων αυτών των μικροοργανισμών, που ζουν πάνω ή μέσα στο σώμα μας ονομάζεται μικροβίωμα και αποτελείται ουσιαστικά από βακτηρίδια, ιούς και μύκητες. Διακρίνεται δε στη χλωρίδα του δέρματος και στη χλωρίδα του εντέρου, που είναι πιο πλούσια σε μικροοργανισμούς.
.
Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τέσσερις λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να φροντίζεται το μικροβίωμα σας!
1- Για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού σας συστήματος
Όπως εξηγεί η Martine Cotinat: Η χλωρίδα του εντέρου συμμετέχει στην πέψη των τροφών. «Τα μικρόβια, που ζουν στο έντερο μας, λειτουργούν αλυσιδωτά και τρέφονται με την τροφή που φτάνει στο έντερο και συγκεκριμένα τις άπεπτες φυτικές ίνες. Οι ίνες αυτές φτάνουν στο τελευταίο τμήμα του εντέρου, στο κόλον, όπου τα βακτήρια τις αποικοδομούν και με διαδικασία ζύμωσης τις μετατρέπουν σε λιπαρά οξέα. Ο ρόλος αυτών των λιπαρών οξέων είναι πολύ σημαντικός αφού συμμετέχουν στην προστασία του εντέρου (ανανέωση κυττάρων, πρόληψη του καρκίνου, ρύθμιση διέλευσης ουσιών), στον κορεσμό, στη ρύθμιση του βάρους, στην καταπολέμηση φλεγμονών, καθώς και στην απορρόφηση ασβεστίου και μαγνησίου. »
Το μικροβίωμα του εντέρου προστατεύει το έντερο από την είσοδο σε αυτό διάφορων ανεπιθύμητων εισβολέων. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί «διεγείρει την παραγωγή βλέννας, ένα παχύρρευστο και ελαστικό «πάπλωμα» που ντύνει το έντερο για να το προστατεύει από τα παθογόνα βακτήρια. Επίσης προάγει την κυτταρική ανανέωση που επιτρέπει στο έντερο να αποκτά «νέο δέρμα» κάθε 3 ημέρες και ενισχύει την καλή σύνδεση των κυττάρων μεταξύ τους. Εάν η σύνδεση είναι ατελής τότε τα κύτταρα απομακρύνονται το ένα από το άλλο, η μεμβράνη γίνεται πορώδης και υπάρχει κίνδυνος να την διαπερνούν θραύσματα τροφής ή βακτήρια και να αποτελεί έτσι πηγή φλεγμονής ή και τροφικής δυσανεξίας. »
2- Για το βάρος σας
Διαταραχές στην χλωρίδα του εντέρου συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Αυτός είναι ο λόγος που τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, ρυθμίζοντας τη σύνθεση της χλωρίδας, μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους.
Η αναλογία μεταξύ των διαφόρων ειδών βακτηρίων που συμβιούν στο σώμα μας έχει συχνά συζητηθεί, ως παράγοντας που συνδέεται με την παχυσαρκία. Όταν η αναλογία αυτή είναι ψηλή, το άτομο φαίνεται να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.
Επιπλέον, η έκθεση σε αντιβιοτικά κατά την πρώιμη παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα. Τα αντιβιοτικά, επειδή σκοτώνουν τα βακτήρια, έχουν ως αποτέλεσμα να αλλοιώνουν τη σύσταση της εντερικής χλωρίδας.
3- Για την υγεία του εγκεφάλου
Ορισμένα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας εμπλέκονται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής, όπως είναι γνωστό, επηρεάζει την καλή σας διάθεση. Έτσι, οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης δρουν σαν αντικαταθλιπτικά αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος και το έντερο συνομιλούν μεταξύ τους χάρη στο πνευμονογαστρικό νεύρο και την κυκλοφορία του αίματος.
«Η χλωρίδα του εντέρου έχει μια προνομιακή οδό δράσης στον εγκέφαλο, καθώς παρεμβαίνει στην αλλαγή της διάθεσής σας, στα επίπεδα του άγχους σας, στη συμπεριφορά σας και μπορεί να αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων νευροψυχιατρικών παθήσεων όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, το άγχος και η κατάθλιψη ή οι διπολικές διαταραχές. »
4- Για καλύτερη ανοσία στις διάφορες ασθένειες
Η εντερική χλωρίδα επηρεάζει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλληλοεπιδρώντας με τα κύτταρα, του ανοσοποιητικού, από την πρώιμη παιδική ηλικία συμμετέχει στη δημιουργία της ανοσίας. Επιπλέον, με την παρουσία τους, τα «καλά βακτήρια» εμποδίζουν την εγκατάσταση και εξάπλωση παθογόνων βακτηρίων. Επομένως, τα μη παθογόνα βακτήρια θα μπορούσαν να προστατεύσουν το σώμα από λοιμώξεις.
コメント