top of page

BLOG (GREEK)

Όταν η υγιεινή διατροφή γίνεται εμμονή: έξι σημάδια που σας προειδοποιούν ότι έχετε ξεφύγει.

Εάν ο τρόπος διατροφής σας σάς αγχώνει, καλύτερα να τον διακόψετε. Αλλά πότε αναγνωρίζουμε ότι υπερβάλλουμε; Οι παρακάτω έξι ερωτήσεις σας βοηθούν να ανακαλύψετε εάν ακολουθείτε μια πραγματικά υγιεινή διατροφή ή αν έχετε πραγματικά ξεφύγει.


Βλέπετε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποιους που περηφανεύονται για τον υγιεινό τρόπο διατροφής τους κρατώντας στο ένα χέρι ένα ποτήρι πράσινο χυμό και στο άλλο μια χούφτα καρύδια. Κι όταν οι ίδιοι αυτοί τύποι γκρινιάζουν για μια κακή μέρα διατροφής τους, παρουσιάζουν μια εικόνα της δικής σας καλής μέρας διατροφής. Βέβαια δεν είναι δραματική μια τέτοια σύγκριση αλλά σε σας σίγουρα θα φαίνεται άσχημο. Είναι, λοιπόν, λεπτή η ισορροπία ανάμεσα σε μια πραγματικά υγιεινή διατροφή και σε μια υπερβολικά υγιεινή διατροφή.


Η κακή εμμονή για το κυνήγι μιας φυσικής ισορροπημένης υγιεινής διατροφής ονομάζεται ορθορεξία. Μια τέτοια διαταραχή ενέχει τον κίνδυνο κακής και ανθυγιεινής, στην πραγματικότητα, διατροφής με ελλείψεις σε βασικά διατροφικά στοιχεία.


Για να ανακαλύψετε αν έχετε ξεπεράσει τη γραμμή μεταξύ υγιούς και ανθυγιεινούς – προβληματικής διατροφής, αρκεί να απαντήσετε στις παρακάτω έξι ερωτήσεις:




1. Ανησυχείτε για τις διατροφικές σας συνήθειες;

Εάν ο προγραμματισμός των γευμάτων σας και η καλή σας διατροφή σας απασχολεί συνεχώς και εάν περνάτε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου σας διαβάζοντας και παρακολουθώντας τα διάφορα μπλοκς με θέμα την υγεία και τη διατροφή, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ μεγάλο. Είναι πολύ φυσιολογικό, και φυσικά συστήνεται, να πληροφορείστε γύρω από τη διατροφή σας, όμως εάν αυτό σας γίνει εμμονή, τότε θα πρέπει να θεωρήσετε ότι διατρέχετε σοβαρό κίνδυνο να χάσετε τον έλεγχο.


2. Θέτετε στον εαυτό σας αυστηρούς κανόνες γύρω από τη διατροφή σας;

Το να διάγετε μια υγιή ζωή είναι θεμιτό και το να θέτετε, κάποιες φορές, κανόνες γύρω από τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνετε, δεν είναι καθόλου παράξενο. Όμως, εάν αυτοί οι κανόνες γίνονται τόσο αυστηροί, ώστε να απαγορεύετε στον εαυτό σας συγκεκριμένες τροφές έστω και σπάνια και σε μικρές ποσότητες, τότε μάλλον θα πρέπει να διερωτηθείτε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.




3. Αυτοί οι κανόνες έχουν κακή επίδραση στη διάθεσή σας;

Το να θέτετε κανόνες γύρω από τη διατροφή σας είναι μια καλή συνήθεια, δεδομένου ότι δε σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα . Εάν αυτοί οι κανόνες σας αγχώνουν ή σας κάνουν να αισθάνεστε ενοχές, είναι ίσως καιρός να σκεφτείτε για μια αλλαγή και κυρίως να γίνετε πιο ανεκτικοί με τον εαυτό σας και τις ανάγκες του.


4. Οι δικοί σας σάς υποδεικνύουν ότι είστε υπερβολικοί με τη διατροφή σας;


Είναι συχνά δύσκολο να αναγνωρίσουμε από μόνοι μας την ύπαρξη κάποιου προσωπικού προβλήματος ή διαταραχής, ωστόσο η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να μας προειδοποιήσουν γι αυτό. Πάρτε στα σοβαρά τις συμβουλές και τις επικλήσεις τους και ζητήστε τη βοήθειά τους.


5. Διαχωρίζετε τις διάφορες τροφές σε «καλές» και «κακές» ;

Μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο και σχεδόν αθώο, αλλά το να χαρακτηρίζετε συγκεκριμένες τροφές «κακές», μπορεί να σας ωθήσει σε ένα λαβύρινθο ενοχών. Εάν καταναλώνετε αυτές τις «κακές», κατά την άποψή σας, τροφές, τότε μπορεί να παραπέσετε στον κίνδυνο να πιστέψετε ότι ένα μέρος σας είναι επίσης κακό.


6. Η διατροφική σας συμπεριφορά κατευθύνει την κοινωνική σας ζωή;

Αν σας έχει τύχει να αρνηθείτε να παρευρεθείτε σε ένα δείπνο ή μια γιορτή, υπό το φόβο ότι τα σερβιρισθέντα πιάτα ή τσιμπήματα δεν ταιριάζουν με τις διατροφικές σας αρχές, τότε είναι καιρός πια να ξεκινήσετε να ανησυχείτε.



Εάν στις παραπάνω ερωτήσεις έχετε απαντήσει «ναι», τότε κινδυνεύετε από το σύνδρομο της προβληματικής διατροφής, σύμφωνα με τον Bryony Bamford του London Centre for Eating Disorders and Body Image.


385 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page