top of page

BLOG (GREEK)

Τα Do’s & Don’ts της διατροφής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Οι σχολικές ή πανεπιστημιακές εξετάσεις πλησιάζουν. Βρίσκεστε στην τελική ευθεία των προσπαθειών σας. Για να δυναμιτίσετε τους νευρώνες σας και να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας, αποφύγετε τα λάθη στο πιάτο σας και φροντίστε προσεκτικά το περιεχόμενό του!...

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα κενά μνήμης και τους ανεπιθύμητους πόνους στο στομάχι.


  • Συχνά γεύματα


Σε περίοδο εξετάσεων, πρέπει, οπωσδήποτε να αποφύγετε την παράλειψη γευμάτων! Οι ανάγκες του σώματός σας σε ενέργεια είναι σημαντικές και εάν δεν την εξασφαλίσετε, ο οργανισμός σας θα αποδώσει λιγότερο. Πρόγευμα, γεύμα, δείπνο και ενδιάμεσα είναι η φόρμουλα διατροφής που πρέπει να διατηρήσετε. Όχι μόνο σας βοηθούν στον διακανονισμό των διαλειμμάτων σας από το διάβασμα αλλά εξασφαλίζουν και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Εάν τα εγκαφαλικά κύτταρα δεν προσλάβουν τις ουσίες που χρειάζονται από τη διατροφή σας, τότε θα τις πάρουν από άλλα όργανα του σώματος, όπως είναι οι μυς, με αποτέλεσμα αυτά να εξασθενούν.


  • Ποικιλία τροφών


Για την καλή λειτουργία του ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου σαράντα διαφορετικές ουσίες: βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα κτλ. Μια μόνο τροφή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε όλες τις προαναφερθείσες ουσίες. Για να μπορέσει να τις προσλάβει, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε μια ποικιλία τροφών στην καθημερινή σας δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων των εξετάσεών σας, επιδιώξτε να τρώτε διαφορετικά σε κάθε γεύμα. Η φόρμουλα «πίτσα – ζυμαρικά» κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης βδομάδας ή 10 ημερών, με την πρόφαση ότι δεν έχετε χρόνο για να ετοιμάστε κάτι άλλο, πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί. Εάν δε μένετε πια με τους γονείς σας ή η μαμά σας δεν έχει αρκετό χρόνο για να σας ετοιμάσει μικρά γερά πιάτα, επιλέξτε τα κατεψυγμένα στα οποία μπορείτε να βρείτε τεράστια ποικιλία τροφών. Ακόμη κι αν η ετοιμασία τους απαιτεί λίγο χρόνο, κάντε το ως μια μικρή ανάπαυλα από το διάβασμα, η οποία θα σας βοηθήσει να ξαναρχίσετε λίγο αργότερα τη δουλειά με πιο αποτελεσματικό τρόπο.


  • Αποφύγετε την κούραση


Τόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης σας όσο και κατά την ξεκούρασή σας, ο εγκέφαλος είναι πολύ λαίμαργος: μόνος του χρειάζεται 20% της ενέργειας που παίρνετε από τη διατροφή σας. Κι όταν είναι απασχολημένος με λειτουργίες διανοητικές, μακρόχρονες και περίπλοκες, οι ανάγκες σε ενέργεια αυξάνονται. Αν και όλες οι μακροθρεπτικές ύλες (πρωτείνες, λιπίδια, υδατάνθρακες) προσφέρουν ενέργεια, ο εγκέφαλος λειτουργεί μόνο με γλυκόζη, προερχόμενη από υδατάνθρακες. Για να διασφαλίσετε τις συχνές λήψεις σε αυτές τις ουσίες, πρέπει να παίρνετε τροφές πλούσιες σε «αργούς» υδατάνθρακες, ή πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει, τροφές που, καθώς αφομοιώνονται αργά από τον οργανισμό, συνεισφέρουν στη διατήρηση της ζάχαρης στο αίμα σε ένα σταθερό επίπεδο. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι τα ζυμαρικά (αλ τέντε), τα όσπρια, τα μπιζέλια, τα κεράσια, τα γκρέιπφρουτ, τα μήλα, τα αχλάδια, το γιαούρτι. Αποθηκευτές ενέργειας, οι τροφές αυτές θα σας βοηθήσουν να αντέξετε. Κατά τη διάρκεια της μέρας προετοιμασίας για τις εξετάσεις ή ακόμη και τις ίδιες μέρες των εξετάσεων, μη διστάσετε, αν αισθάνεστε ότι το έχετε πραγματικά ανάγκη, να πάρετε ένα γλυκό κολατσιό (μπάρες δημητριακών, μπανάνα, ακόμη και μπάρες σοκολάτας).


  • Απαλλαγείτε από το άγχος και την αγωνία


Την παραμονή των εξετάσεων, η πίεση ανεβαίνει. Για να καλμάρετε την αγωνία σας, προτιμήστε ένα γεύμα που να περιλαμβάνει ρύζι ή ζυμαρικά: τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και χαμηλές σε πρωτεϊνες, οι οποίες βοηθούν στην έκκριση της θρυπτοφάνης, ενός οξέου που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, ορμόνη η οποία βοηθά κατά της κατάθλιψης και του άγχους. Για επιδόρπιο, επιλέξτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Δίνοντας την ευχαρίστηση της ελεύθερης επιλογής στον εαυτό σας, διευκολύνετε την παραγωγή ενδορφίνων, ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.


  • Επιπρόσθετες μικρές συμβουλές ευεξίας


Κοιμηθείτε αρκετά: ο ύπνος σάς επιτρέπει να καταγράψετε και να διατηρήσετε τις γνώσεις που πήρατε από το δάβασμα κατά τη διάρκεια της μέρας. Η ιδανική διάρκεια ύπνου είναι 7-8 ώρες καθημερινά.


Αποφύγετε τα διεγερτικά προϊόντα, όπως το τσάι, τον καφέ, το αλκοόλ, συγκεκριμένα φάρμακα και διάφορες άλλες απαγορευμένες ουσίες. Εάν έχετε ανάγκη να μπουστάρετε τον οργανισμό σας, προτιμήστε τα ακτινίδια ή άλλα εσπεριδοειδή, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Κινηθείτε: η άσκηση δυναμιτίζει το σώμα, ελευθερώνει το πνεύμα και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Όσο πιο χαλαροί είστε, τόσο πιο προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι. Μη διστάσετε να πάτε για τρέξιμο για ένα μισάωρο κάθε πρωί.

50 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page