Τα οφέλη της καρύδας
top of page

BLOG (GREEK)

Τα οφέλη της καρύδας

Η καρύδα είναι είναι ένα φρούτο του οποίου εμείς τρώμε τους σπόρους. Είναι μεγάλου μεγέθους και περιέχει στο εσωτερικό του σάρκα, νερό και γάλα. Το εσωτερικό του έχει άσπρο χρώμα και το εξωτερικό του καφέ. Το φρούτο του καρυδόδεντρου μπορεί να καταναλωθεί με ποικίλους τρόπους, αξιοποιώντας τόσο το χυμό του, που είναι πολύ δροσιστικός, όσο και τη σάρκα του, η οποία χρησιμοποιείται σε διάφορα παρασκευάσματα (και όχι μόνο).


Οι ιδιότητες της καρύδας



Η καρύδα έχει ιδιότητες βακτηριοκτόνες, αντιοξειδωτικές, αντιπαρασιτικές, υπογλυκαιμικές και ανοσοδιεγερτικές. Περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, από τα οποία ξεχωρίζουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, το νάτριο, το σελήνιο, το ιώδιο, ο ψευδάργυρος, το φθόριο και το μαγγάνιο. Είναι μια τροφή η οποία χρησιμοποιείται πολύ στις αγχολυτικές διατροφές και σε αυτές, κατά τις οποίες κάποιος πρέπει να πάρει βάρος, για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης, για τις υγιείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα καθώς και κατά της κατακράτησης υγρών.


Η καρύδα, το φρούτο των αθλητών


Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν γάλα ή νερό καρύδας, λόγω των πολλών ιδιοτήτων της:

  • Ενυδατική: περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό νερού και μετάλλων που βοηθούν στην αποφυγή της αφυδάτωσης ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχειά σε ζάχαρη και σε θερμίδες. Κόβει αμέσως τη δίψα!

  • Πλούσιος ορός: βοηθά στη ρύθμιση της τόνωσης των μυών και στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

  • Αντιοξειδωτική: χάρη στο σελήνιο και στον ψευδάργυρο που περιέχει, συχνά χρησιμοποιείται στις θεραπείες του δέρματος, στις κρέμες ομορφιάς και στις αντηλιακές κρέμες.

  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: τα κεκορεσμένα της λίπη, που βρίσκονται στη σάρκα και στο γάλα της, φέρουν ένα σημαντικό απόθεμα ποιοτικής ενέργειας για το σώμα.

Ο χυμός της καρύδας είναι καλός για την καρδία


Οι χυμοί της καρύδας, όταν αυτή δεν είναι εντελώς ώριμη, φτωχοί σε ζάχαρη και λίπη, περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Στις τροπικές χώρες, όπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις καρυδόδεντρων, το νερό της καρύδας καταναλώνεται φρέσκο τη στιγμή που το φρούτο κόβεται από το δέντρο. Πίνοντας τον χυμό αυτό, επιτρέπει κανείς στον οργανισμό να μειώσει την αρτηριακή πίεση καθώς και τα τριγλυκερίδια, μέσα στα οποία κρύβονται ψηλά ποσοστά κακής χοληστερόλης. Έχει επίσης ιδιότητες αντιδιαβητικές και υπογλυκαιμικές.



Το έλαιο της καρύδας

Μετά το μητρικό γάλα, το γάλα της καρύδας είναι αυτό που περιέχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε λιπαρά οξέα. Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτρέπει στον οργανισμό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ασθένειες, τα βακτήρια, τους ιούς και τις μολύνσεις. Το φυσικό έλαιο βελτιώνει γενικότερα την καλή υγεία του οργανισμού και μειώνει τη χοληστερόλη. Συνεισφέρει αποτελεσματικά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, προωθεί την απώλεια βάρους και βοηθά στην πρόληψη των παραγόντων που οδηγούν στην εκδήλωση προβλημάτων του θυροειδούς αδένα. Τέλος, μειώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης καθώς και αυτά του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Δυστυχώς, η χρήση του στο παρόν στάδιο είναι περιορισμένη.


Άλλες ιδιότητες του γάλατος της καρύδας


Η αντιοξειδωτική και διουρητική του δύναμη επιτρέπει στα νεφρά να αποβάλλουν όλες τις επιβλαβείς ουσίες. Αποτελεί, επίσης, για τον οργανισμό έναν καλό καθαριστή του αίματος και συστείνεται στα παιδιά λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Ανακουφίζει από τους εμετούς, τα φουσκώματα και τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος. Διευκολύνει τη χώνεψη και την εντερική διέλευση και επιτρέπει στη διατήρηση μιας επιδερμίδας ενυδατωμένης, απαλής και λείας.


Για τις εγκυμονούσες γυναίκες


Συστείνεται στις γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο κύησης, όπως καταναλώνουν ποσότητες καρύδας, τόσο τη σάρκα όσο και το νερό και το γάλα της, λόγω των θρεπτικών συστατικών της αλλά και των πολλαπλών ιδιοτήτων της, όπως προαναφέρθηκαν.


Επιπρόσθετα, οι χυμοί της καρύδας αποτελούν ένα φυσικό ισοτονικό ποτό, το οποίο βοηθά στη μείωση των φουσκωμάτων των αστραγάλων, που αποτελεί συχνό φαινόμενο στις εγκύους. Το γεγονός ότι δεν περιέχει ούτε ζάχαρη ούτε λιπαρά, άρα δεν αυξάνει ούτε τα ποσοστά χοληστερόλης, επιτρέπει στις εγκύους να την καταναλώνουν σε μεγάλες ποσόστητες χωρίς να παίρνουν επιπρόσθετο βάρος. Τέλος, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα στις εγκύους, επιτρέποντάς τους, έτσι, την αποφυγή των ασθενειών. Προλαβαίνει και θεραπεύει τις στομαχικές καούρες και τους εμετούς, φαινόμενα συχνά κατά τη διάρκεια των πρώτων, κυρίως, μηνών της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης χρήσιμη σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

45 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page