top of page

BLOG (GREEK)

Υπερτροφές: Μύθος ή πραγματικότητα;

Μούρα goji, σπόροι chia, μορίνγκα, κόντζακ και διάφορες άλλες αμέτρητες παρόμοιες τροφές που μπορούν να βρεθούν στο πιάτο μας, ανήκουν στην ομάδα των «υπερτροφών». Τι είναι όμως οι υπερτροφές; Έχουν όντως θαυματουργικές ιδιότητες; Τι χρειάζεται, πραγματικά, να γνωρίζουμε γύρω από αυτές;Τι ονομάζουμε υπερτροφή;

Οι υπερτροφές ή superfoodsείναι τροφές αναγνωρισμένες για τον αξιόλογο θρεπτικό τους πλούτο. Στη βάση τους, πρόκειται για τροφές άγνωστες στον δυτικό πολιτισμό. Έχουν, κυρίως, ξωτικές ρίζες καταγωγής (Λατινική Αμερική, Βόρεια Αμερική, εξωτικά νησιά, Ασία) και στο παρελθόν καταναλώνονταν ευρέως από φτωχούς πληθυσμούς. Από τη δεκαετία του 1990 οι τροφές αυτές γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή και επιτυχία και στη Δύση, χάρη στην ανακάλυψη της εκπληκτικής τους περιεκτικότητας σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και ενεργές φυτικές ουσίες. Το γεγονός αυτό τις κατέστησε ανώτερες από άλλες τροφές, με αποτέλεσμα να καταναλώνονται ευρέως, πλέον, όχι μόνο για τις πλούσιες θρεπτικές τους ιδιότητες αλλά και για γευστική ευχαρίστηση.

Μια υπερτροφή δεν είναι κατ’ ανάγκη συμπλήρωμα διατροφής ενώ ένα διατροφικό συμπλήρωμα μπορεί να περιέχει μια ή περισσότερες υπερτοφές.


Γιατί οι υπερτροφές είναι τόσο ξεχωριστές;

  • Εξαιρετικός πλούτος σε διάφορα θρεπτικά συστατικά:μια υπερτροφή είναι απλώς μια τροφή που περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Πέρα από τη γευστική ευχαρίστηση, αυτές οι τροφές προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα ΦΥΣΙΚΑ συστατικά για την καλή του υγεία. Είναι απαραίτητο τα εξαιρετικά επίπεδα αυτών των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός να προέρχονται φυσικά από την τροφή. Αυτό σημαίνει ότι η τροφή δεν έχει υποστή καμιά επεξεργασία και καμιά προσθήκη συνθετικών ουσιών για την επίτευξη πλουσιότερης θρεπτικής αξίας. Άγριες ή καλλιεργημένες, εντόπιας ή ξένης παραγωγής, αυτές οι υπερτροφές οφείλουν να καταναλώνονται χωρίς οποιαδήποτε χημική ή γενετική επεξεργασία.

  • Πηγή πολλών οφελών:είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διάφορα θρεπτικά συστατικά που επιτρέπει στις υπερτροφές να μας προσφέρουν πολλά οφέλη για την καλή υγεία του οργανισμού.


Ωστόσο... Οι υπερτοφές δεν είναι και τόσο θαυματουργές!


Παρά τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να κουβαλούν, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως οι υπερτροφές δεν είναι μαγικές τροφές που οδηγούν στη θεραπεία κάθε ασθένειας ή πόνου.

  • Ουσίες όχι και τόσο ξεχωριστές:οι ουσίες που βρίσκουμε στις υπερτροφές είναι ουσίες που μπορούμε να βρούμε και σε πιο κοινές, συνηθισμένες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινώς, όπως τα πορτοκάλια, τα καρότα. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στις υπερτροφές σε μεγαλύτερες ποσότητες.

  • Ακόμη και σε μεγάλες ποσότητες, συχνά αδυνατούν να προσφέρουν σε απόλυτο βαθμό τα πραγματικά αναγκαία οφέλη:Για να είναι ορατά τα οφέλη που προσφέρουν οι υπερτροφές, συχνά είναι σημαντικό να καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες και, φυσικά, όχι μεμονωμένα. Για παράδειγμα, το να παίρνει κανείς τροφές που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, δεν είναι αρκετό για να προστατέψει κάποιον ή να τον θεραπεύσει από τον καρκίνο, έστω κι αν αυτές οι τροφές έχουν υψηλό ενδιαφέρον ως προς τις προληπτικές τους ιδιότητες κατά του καρκίνου. Είναι, ίσως, επικίνδυνο να πιστέψει κανείς ότι μόνες τους οι τροφές, χωρίς ιατρική παρέμβαση, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα.

  • «Υπερτροφές», όρος παρακινδυνευμένος:οι υπερτροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται σε βάρος μιας ισορροπημένης και ποικίλης διατροφής. Ο όρος «υπερτροφή» θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε λάθη, αν αυτές τις τροφές τις καταναλώνουμε σε υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ή μέσα στα πλαίσια ειδικής δίαιτας (κούρα) περιθωριοποιώντας άλλες τροφές, επίσης θρετπικές και απαραίτητες στον οργανισμό. Η κατανάλωση μιας μόνο τροφής σε μεγάλη συχνότητα μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική ανισορροπία, καθώς ο οργανισμός, για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται γκάμα ποικίλων τροφών.

  • Τιμές, συχνά, αστρονομικές:όταν ακούμε για «υπερ»τροφές, συχνά συνεπάγεται και... «υπερ»τιμές. Δυστυχώς, η τιμή των υπερτροφών είναι 2-5 φορές μεγαλύτερη από την τιμή των συνηθισμένων τροφών. Αυτό, πιθανώς, να δημιουργεί πρόβλημα στο πορτοφόλι σας, κυρίως, όταν γνωρίζετε ότι η πραγματική τους τιμή είναι πολύ χαμηλότερη!


Συμπερασματικά, οι υπερτροφές δεν κάνουν θαύματα, έστω κι αν προσφέρουν στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες πολύ πιο σημαντικές από άλλες τροφές. Είναι καλό να θυμάστε πως τα οφέλη τους είναι περισσότερο ορατά και εκτιμητέα μέσα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, ισορροπημένης και ποικίλης. Ακόμη κι αν ονομάζονται «υπέρ - σούπερ»τροφές, δε συνίσταται να τις παίρνετε αποκλειστικά μόνες τους. Με ή χωρίς υπερτροφές, φροντίστε να εμπλουτίζετε τη διατροφή σας με ποικιλία τροφών και ισορροπία ποσοτήτων για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και της σιλουέττας σας.

209 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page