Υπεύθυνη διατροφή: Μειώστε την κατανάλωση κρέατος σε 8 βήματα
top of page

BLOG (GREEK)

Υπεύθυνη διατροφή: Μειώστε την κατανάλωση κρέατος σε 8 βήματα


Η παραγωγή κρέατος είναι πολύ αναποτελεσματική κυρίως σε ό,τι αφορά το κόκκινο κρέας. Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος (1Kg), απαιτούνται είκοσι κιλά (20 Kg) σπόροι για τη θρέψη του ζώου και 15,000 λίτρα νερό. Η εντατική παραγωγή (θρέψη) οδηγεί τα ζώα και τον πλανήτη σε μια ατέλειωτη ταλαιπωρία χωρίς πραγματικά οφέλη.


Ποια είναι η ιδανική κατανάλωση κρέατος;

Οι πραγματικές καθημερινές μας ανάγκες σε κρέας είναι:

  • Για απώλεια βάρους: 0.65 γρ. για κάθε κιλό βάρους σώματος

  • Για διατήρηση μυικής μάζας:0.65 γρ. για κάθε κιλό βάρους σώματος

  • Για απόκτηση μυικής μάζας:1 γρ. για κάθε κιλό βάρους σώματος

Επομένως, χρειαζόμαστε μονο 40-80 γρ. πρωτεϊνης τη μέρα!


Ενδεικτικά, ένα όχι και τόσο λιπαρό μπιφτέκι περιέχει 25 γρ. πρωτεϊνης, 2 αυγά φέρουν 20 γρ. πρωτεϊνης, ένα πιάτο φακές 18 γρ. και δυο κουταλιές γιαούρτι 10 γρ.!


Η ποσότητα όπως και η συχνότητα με την οποία ενδείκνυται να καταναλώνουμε κρέας εξαρτάται πολύ από τους στόχους μας. Η ανάγκη για μεγάλη μερίδα κρέατος σε κάθε γεύμα δεν είναι ιδανική ούτε για την υγεία αλλά ούτε και για το περιβάλλον.


​1. Αναδιαμορφώστε τις διατροφικές συνήθειές σας:

Η ιδέα να εγκαταλείψετε εντελώς την κατανάλωση κρέατος ίσως δεν είναι και τόσο θετική. Καλύτερη επιλογή είναι να εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με νέες τροφές παρά να αφαιρούμε οτιδήποτε από αυτήν. Κάτω από αυτή την προοπτική, μπορούμε να ανακαλύψουμε νέα γούστα, όπως τη γέυση της μελιτζάνας στη σχάρα, τα μπιζέλια στον φούρνο, τις γεμιστές ντομάτες με τυρί ρικότα καθώς και κάσιου νατς. Αναδιαμορφώνοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, θα προσέξετε ότι συχνά παραμελείτε έναν μεγάλο αριθμό άριστων τροφών για χάρη κάποιων άλλων λιγότερο θρεπτικών ή και ανθυγιεινών, όπως τα μπέργκερς. Επιπρόσθετα, διατηρώντας μια διατροφή ποικίλη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, σε ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, το σώμα παραμένει υγιές, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες και τα άλλα θρεπτικά στοιχεία που διαθέτουν.


2. Ξεκινάτε με μικρές, απλές αποφάσεις:


Κάποιοι πιστεύουν ότι για την προστασία των ζώων, είναι σοφότερο να κατευθυνθούν προς μια χορτοφαγική ή φυτική διατροφή. Άλλοι προτιμούν να ακολουθήσουν μια πλήρως φυτική διατροφή, για να αισθανθούν πιο αφοσιωμένοι και παρακινημένοι. Όποια κι αν είναι η στρατηγική που ακολουθείτε ή που πιστεύετε ότι λειτουργεί καλύτερα για εσάς, οφείλετε να τη δοκιμάσετε, ακόμη κι αν η άποψη των άλλων συγκρούεται με τα δικά σας κίνητρα!

Η συμπερίληψη του κρέατος στη διατροφή σας το πολύ 2-3 φορές τη βδομάδα είναι καλή επιλογή για την υγεία σας και την προστασία του πλανήτη!


3. Μειώστε σταδιακά

Γενικά, οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Πολλοί εγκαταλείπουν την προσπάθεια στο μέσο της διαδρομής, επειδή τα βρίσκουν σκούρα. Για τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, καλύτερα να ξεκινήσετε σιγά – σιγά. Επιλέξτε μια συγκεκριμένη μέρα της βδομάδας κατά την οποία θα αποκλείσετε την κατανάλωση κρέατος. Όταν πια κατακτήσετε αυτή τη μικρή συνήθεια και αισθανθείτε άνετοι με αυτήν, μπορείτε να προσθέσετε εύκολα περισσότερες μέρες κατά τις οποίες δε θα καταναλώνετε κρέας.


4. Εξερευνήστε νέες γεύσεις


Τολμήστε να εξερευνήσετε νέες συνταγές γεμάτες γεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αρέσουν σε όλον τον κόσμο. Αυτό αποτελεί προτεραιότητα, όταν πάρουμε την απόφαση για μια φυτική διατροφή. Επιπρόσθετα, με αυτόν τον τρόπο ανακαλύπτετε ότι είναι οι γεύσεις και τα μπαχαρικά που κάνουν να πιάτα μας πεντανόστιμα και όχι το κρέας per se. Κάποια από τα αγαπημένα σας πιάτα μπορούν να παραμείνουν στη διατροφή σας, ακόμη και μετά την απόφασή σας να γίνετε vegan. Το τσίλι, τα μπουρρίτος ή η παέλια είναι απίστευτα νόστιμα πιάτα, ακόμη και χωρίς κρέας.


5. Οργανώστε ένα γεύμα χωρίς κρέας


Η οργάνωση ενός γεύματος χωρίς κρέας, θα μπορούσε να αποτελέσει εξαιρετικό θέμα για μια γιορτή. Επιπρόσθετα, αυτό θα σας δώσει πολλές ιδέες να μοιραστείτε με τους άλλους σχετικά με τον σχεδιασμό υγιεινών γευμάτων ή ακόμη τη συλλογική προσπάθεια στην προστασία του πλανήτη. Μια σύναξη γύρω από ένα γεύμα χωρίς κρέας, παρακινεί τον καθένα να γίνει δημιουργικός και να επιλέγει υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.


6. Αντικαταστείστε με φασολάκι και φακές



Δεν είμαστε όλοι λάτρεις των φασολιών και ίσως κάποιοι δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ τις φακές. Αν, όμως, από τη φύση σας είστε περίεργοι, θα ανακαλύψετε σύντομα ότι οι προαναφερθείσες τροφές μπορούν να χαρίσουν σχεδόν παρόμοια γεύση με το κρέας. Μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια. Επιπρόσθετα, τα φασόλια και οι φακές είναι άριστες πηγές φυτικών ινών και πρωτεϊνών. Προσφέρουν τεράστια γκάμα βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων του σιδήρου, ποτασσίου και μαγνησίου.


7. Επιλέξτε σωστά τους στόχους σας


Αφού επιθυμείτε τη μείωση της κατανάλωσης του κρέατος αλλά δε γνωρίζετε από πού να αρχίσετε, προσπαθείστε αρχικά να αντικαταστήσετε τα τροποποιημένα κρέατα. Αυτό μπορεί να γίνει με την προτίμηση σε φυτικές επιλογές που είναι και πιο υγιεινές. Προτιμήστε τα μπιφτέκια λαχανικών ή το τοφού, που μπορείτε να το βρείτε εύκολα σε διάφορες μορφές. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι αν αποφασίσετε να αλλάξετε εντελώς τον τρόπο διατροφής σας, θα επωφελείστε από τις πρωτεϊνες που χρειάζεται το σώμα σας καθώς επίσης κι από τις φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία υπολείπονται τα τροποποιημένα κρέατα. Όταν καταφέρετε να αποφύγετε τα τροποποιημένα κρέατα για τρεις βδομάδες, τότε θα είστε έτοιμοι να μειώσετε και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γεγονός που θα ωφελέσει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού σας συστήματος.


8. Αναδιοργανώστε τα ντουλάπια τροφίμων


Μπορείτε να διευκολύνετε την προετοιμασία ενός γεύματος χωρίς κρέας με την αγορά και φύλαξη συγκεκρικμένων τροφών στα ντουλάπια της κουζίνας σας. Φροντίστε, έτσι, να έχετε φρέσκο φασολάκι μαγειρεμένο, μπιφτέκι λαχανικών ή μια νόστιμη σαλάτα. Το ιδανικό είναι να έχετε ήδη έτοιμα φαλάφελ, φακές ή φασόλια γίγαντες για να μπορέσετε να φτιάξετε ένα μπουρρίτο με πολλά φρέσκα λαχανικά.


Η απόφαση για μικρότερη κατανάλωση κρέατος, σύντομα θα σας κάνει να νιώσετε καλά! Μια τέτοια απόφαση σας τιμά ιδιαίτερα, καθώς σας βοηθά να μείνετε πιστοί στον στόχο σας για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, να διατηρήσετε ένα επαρκώς καλό επίπεδο στην υγεία σας ενώ, ταυτόχρονα, συνεισφέρετε στη διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας στον πλανήτη !...

312 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page