10 απλές και έξυπνες κινήσεις για καλή διατροφή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
top of page

BLOG (GREEK)

10 απλές και έξυπνες κινήσεις για καλή διατροφή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων





Εξετάσεις, διαγωνισμοί ... ο Ιούνης είναι μήνας πολύ σημαντικός! Η μελέτη για τις εξετάσεις είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών, ή τελοσπάντων, επιθυμητών αποτελεσμάτων. Και κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, η καλή διατροφή διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο! Παρακάτω θα βρείτε τις συμβουλές μου για τη βελτιστοποίηση του πιάτου σας!


  1. Πάρτε 3 ή 4 γεύματα μέσα στη μέρα σας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

Ο εγκέφαλος, μεγάλος καταναλωτής ενέργειας – κυρίως γλυκόζης- χρειάζεται να τρέφεται τακτικά για να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποφύγετε όμως τα τσιμπήματα που ευνοούν αρρυθμίες στη γλυκόζη σας. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γερές, τακτικές και δομημένες διατροφικές λήψεις.


2. Φροντίστε να έχετε τακτικές ενεργειακές λήψεις

Αποφεύγοντας το πρόγευμα ή το γεύμα, εκθέτετε τον εαυτό σας σε χαμηλότερες επιδόσεις κατά το πρωινό ή το απόγευμα ενώ δίνοντας μεγάλη έμφαση στο δείπνο, εμποδίζετε τον εγκέφαλο από την πράξη της απομνημόνευσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάθε γεύμα οφείλει να λαμβάνεται στον χρόνο του και σε ικανοποιητική ποσότητα.


3. Επανάσταση στο πρωινό

Επιλέξτε υδατάνθρακες βραδείας απελευθέρωσης: μούσλι χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή πολύσπορο ψωμί με βούτυρο. Προσθέστε ένα ζεστό ρόφημα, ένα φρούτο για τη βιταμίνη Cκαθώς επίσης και ζαμπόν, αυγό, γαλακτοκομικά προϊόντα ή ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα κτλ), πλούσια σε πρωτεϊνες απαραίτητες για τον εγκέφαλο.


4. Δώστε προτεραιότητα σε συγκεκριμένες αμυλούχες τροφές

Όλες οι τροφές περιέχουν υδατάνθρακες, απαραίτητο καύσιμο για τον εγκέφαλο. Ωστόσο, κάποιες απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους και, ως εκ τούτου, διασφαλίζουν συγκέντρωση διαρκείας: δημητριακά ολικής αλέσεως, μαγειρεμένα αλ ντέντε, όσπρια και ζυμωμένο ψωμί.

5. Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα

Είναι γεμάτα από μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για τον οργανισμό, εκ των οποίων ξεχωρίζει η βιταμίνη C, η οποία μπουστάρει τις νευρικές απολήξεις, σημεία επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων.


6. Τοποθετείστε μια μπουκάλα νερό πάνω στο γραφείο σας

Αποτελούμενος από 10% νερό, ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή ενυδάτωση.Toιδανικό θα ήταν μια μουκάλα νερό πλούσιο σε μαγνήσιο (Contrex, Hepar).


7. Περιοριστείτε στην κατανάλωση δυο καφέδων τη μέρα

Τονώνοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεϊνη αυξάνει την ικανότητα της βραχύχρονης μνήμης, την επαγρύπνηση, την προσοχή και τη συγκέντρωση. Όταν όμως η κατανάλωσή της ξεκινά να γίνεται υπερβολική ή να λαμβάνεται σε αργές μέσα στη μέρα ώρες (μετά τις 3:00 μ.μ.), προωθεί την αϋπνία, την κούραση, το άγχος και τη νευρικότητα.


8. Εναλλαγή ψαριού και κρέατος

Καλό θα ήταν να λαμβάνετε τρεις φορές κρέας τη βδομάδα (κυρίως κόκκινο) για τη λήψη του απαραίτητου σιδήρου που οδηγεί το οξυγόνο στον εγκέφαλο για τη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια. Επίσης, τρεις φορές ψάρι, εκ των οποίων η 1 ή 2 φορές να είναι λιπαρό (σαρδέλες, σκουμπρί) για τα Ωμέγα-3, που χτίζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.


9. Μαγειρέψτε με λάδι

Ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, φυστικέλαιο ή κραμβέλαιο, στο τηγάνι ή κατευθείαν στο πιάτο σας, χρησιμοποιήστε το σε ποσότητες 1 κουταλιάς της σούπας ανά γεύμα. Προσφέρουν στον οργανισμό λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνη Ε, πολύ ωφέλιμη για τον εγκέφαλο.


10. Επιτρέψτε στον εαυτό σας ένα σνακ

Αυτή η παύση σάς είναι απαραίτητη για μελέτη χωρίς περιττά τσιμπήματα μέχρι το δείπνο. Πάρτε ένα ζεστό ρόφημα χωρίς ζάχαρη, ένα φρούτο και ψωμί μαζί με μερικά κομμάτια σοκολάτας.


Πάρτε συμπληρώματα διατροφής, βοηθούν!

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας χαρίσουν μεγάλη ώθηση. Προτιμήστε τις πολυβιταμίνες, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη Β6 ή ακόμη πιο φυτικά συμπληρώματα όπως πιπερόριζα (ginseng), που πριμοδοτούν τις νευροδιαβιβάσεις και την απομνημόνευση. Αντιθέτως, αποφύγετε τις βιταμίνες που έχουν ως βάση την καφεϊνη ή το γλυκουροναμίδιο, οι οποίες μπορούν να χαρίσουν υπερβολική ενέργεια και προβλήματα στον ύπνο.


Καλές επιτυχίες !!!!

13 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page