Σπιτικός φρέσκος χυμός: είναι πράγματι ευεργετικός στην υγεία;
top of page

BLOG (GREEK)

Σπιτικός φρέσκος χυμός: είναι πράγματι ευεργετικός στην υγεία;


Εδώ και μερικά χρόνια είναι πολύ στη μόδα ο φρεσκοστυμένος σπιτίσιος χυμός φρούτων και λαχανικών. To στύψιμό τους έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ενός πολύ θρεπτικού ροφήματος.


Πολλοί ενσωματώνουν τον φρέσκο σπιτίσιο χυμό στη γενικότερη διατροφή τους για αποτοξίνωση ή για ενίσχυση των βιταμινών του οργανισμού. Αυτοί που εφαρμόζουν την παραπάνω τακτική επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άλλοι επιβεβαιώνουν την αντίθετη δράση τους στον οργανισμό και κυρίως αυτήν που αφορά τη μη πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών από τον οργανισμό.


Τι συμβαίνει όταν στίβουμε φρούτα ή λαχανικά;

Αυτό που συμβαίνει άμεσα είναι ότι παίρνουμε τον χυμό τους. Αυτή η διαδικασία αφαιρεί τα περισσότερα στερεά στοιχεία τους, όπως τα κουκούτσια και τη σάρκα. Το υγρό που απομένει περιέχει το μεγαλύτερο ποσοστό των βιταμινών, των μετάλλων καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών στοιχείων που υπάρχουν μέσα στα φρούτα και στα λαχανικά. Αν δυσκολεύεστε να καταναλώσετε φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή σας δίαιτα, τότε ο φρέσκος χυμός είναι ένας έξυπνος τρόπος για την επαρκή πρόσληψη μιας ποικιλίας σημαντικών θρεπτικών συστατικών.


Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν προστασία από διάφορες ασθένειες, ωστόσο οι μελέτες που αφορούν στους χυμούς και τη δράση τους είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές.

Υπάρχουν άπειρες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών στον οργανισμό δεδομένου ότι αυτά καταναλώνονται αυτούσια (ολόκληρα). Ωστόσο, λίγες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι χυμοί φρούτων και λαχανικών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του ρίσκου εκδήλωσης ασθενειών όπως είναι ο καρκίνος, αλζχάιμερ και διάφορες καρδιαγγειακές ασθένειες.


Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά αυτούσια (ολόκληρα)


Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, σημαντικές για την καλή υγεία του οργανισμού, συνδέονται με τις φυτικές ίνες των φρούτων και των λαχανικών, οι οποίες, δυστυχώς, χάνονται κατά τη διάρκεια του στυψίματος (εκχύμωσης). Ποσοστό 90% των φυτικών ινών χάνεται κατά την εκχύμωση, αφήνοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό τους να διαλύονται μέσα στον χυμό.


Τα πιθανά οφέλη των φυτικών ινών

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών βοηθά στη μείωση ρίσκου εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών, διαβήτη τύπου 2 καθώς και παχυσαρκίας. Οι διαλυτές φυτικές ίνες συμβάλλουν στη βελτίωση των ποσοστών της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Επιστημονική μελέτη έχει δείξει πως ο χυμός μήλου αυξάνει τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης στο αίμα κατά 6,9% περισσότερο από τα μήλα ολόκληρα. Αυτό οφείλεται στο υψηλό ποσοστό φυτικών ινών που υπάρχουν στα μήλα. Μια άλλη μελέτη κατέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλές ποσότητες φρουτοχυμών, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν δαβήτη τύπου 2 σε αντίθεση με αυτούς που καταναλώνουν τα φρούτα αυτούσια.


Είναι απαραίτητη η προσθήκη φυτικών ινών στον σπιτικό φρουτοχυμό;

Το ποσοστό των φυτικών ινών μέσα στον χυμό σας εξαρτάται από τον εκχυμωτή που χρησιμοποιείτε (τη συσκευή), ωστόσο είναι χρήσιμο να προσθέτετε το υπόλοιπο της σάρκας των φρούτων μέσα στον χυμό σας για αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών.

Να θυμάστε: η κατανάλωση αυτούσιων (ολόκληρων) φρούτων και λαχανικών είναι προστιμότερη για την καλή υγεία του οργανισμού. Η κατανάλωση χυμών δεν προσφέρει στον οργανισμό τις απαραίτητες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειάζεται και οι οποίες έχουν απεριόριστα οφέλη.


Οι φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών ίσως δεν είναι η καλύτερη ιδέα για να χάσετε βάρος

Οι περισσότερες δίαιτες που βασίζονται σε χυμούς υπόκεινται σε αυστηρό περιορισμό των θερμίδων, συνθήκη η οποία δύσκολα επιτυγχάνεται με την κατανάλωση χυμών ημερισίως.


Η αποτοξίνωση με βάση τους χυμούς μπορεί να αποβεί κακή για την υγεία

Το σώμα, με τη βοήθεια του συκωτιού και των νεφρών, μπορεί να αποβάλει από μόνο του τις τοξίνες που παράγονται. Δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι η κατανάλωση φρέσκων χυμών έχει αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Αντιθέτως, η κατανάλωση χυμών μπορεί να είναι επικίνδυνη για άτομα που υποφέρουν από ανωμαλίες στη λειτουργία των νεφρών ή υπόκεινται σε διάφορες φαρμακευτικές θεραπείες.


Οι φρουτοχυμοί περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρη

Οι σπιτίσιοι χυμοί φρούτων περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη, επομένως και θερμίδες, σε σχέση με τους φρέσκους σπιτίσιους χυμούς λαχανικών.


Συμπέρασμα

Οι σπιτίσιοι χυμοί φρούτων και λαχανικών περιέχουν βιταμίνες και σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες, ωφέλιμες στον οργανισμό. Ωστόσο, τα φρούτα και τα λαχανικά παραμένουν καλύτερα και ωφελιμότερα για την υγεία, όταν καταναλώνονται αυτούσια (ολόκληρα). Επιπρόσθετα, ένα ολόκληρο φρούτο είναι πιο χορταστικό από έναν χυμό και με λιγότερες θερμίδες (70 έναντι 150 του χυμού). Περιορίστε την κατανάλωση χυμών στους 2-4 τη βδομάδα και συνδυάστε τους με την κατανάλωση φρέσκων λαχανικών, που είναι επίσης ολιγοθερμιδικά (αγγουράκι, καρόττο, σέλινο...).


Bonus: Συνταγές φρέσκων χυμών


Πράσινο smoothie:

  • 1 μήλο

  • ½ μάνγκο

  • 150 γρ. σπανάχι

  • 400 mlνερό

Κοκτέιλ φρούτων, ενυδατικό και αντιφλεγμονώδες

  • 1 χοντρή φέττα φρέσκας πιπερόριζας

  • ½ λεμόνι

  • 3 κλωνιά σέλινο

  • 2 μήλα

Ξεπλύνετε και στεγνώστε όλα τα υλικά. Ξεφλουδίστε τη φρέσκα πιπερόριζα. Αφαιρέστε τον φλοιό του λεμονιού. Περάστε όλα τα υλικά στον εκχυμωτή. Καταναλώστε αμέσως.

59 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page