Πως να αποφύγετε τον κοροναϊό στα διάφορα καταστήματα
top of page

BLOG (GREEK)

Πως να αποφύγετε τον κοροναϊό στα διάφορα καταστήματα


Να αγγίζετε ή να μην αγγίζετε τα φρούτα πριν τα αγοράσετε; Το ερώτημα αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που υπάρχει έντονος φόβος για τον ιό COVID-19.

Τα φρούτα και λαχανικά που είναι προ-συσκευασμένα σε δοχεία στα ράφια των σουπερμάρκετ, είναι λιγότερο επικίνδυνα από αυτά όπου όλοι μπορούν να τα αγγίζουν, ειδικά αυτή την εποχή που υπάρχει ο φόβος του κοροναϊού.

Ο ιός COVID-19 μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής, όπως μεταξύ συζύγων, για παράδειγμα. Ωστόσο, η μετάδοση του ιού από ένα μολυσμένο άτομο σε κάποιο φαγητό είναι θεωρητικά δυνατή.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας;


Στην υπεραγορά


Είναι απαραίτητο να πλένετε καλά τα χέρια σας τόσο πριν πάτε στο σουπερμάρκετ όσο και μετά που θα έρθετε σε επαφή με τα τρόφιμα αλλά και το καρότσι. Αυτό είναι απαραίτητο για να προστατεύσετε τόσο τον εαυτό σας αλλά και τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Σε αντίθεση με τα βακτήρια, οι ιοί δεν μπορούν να πολλαπλασιάζονται στα τρόφιμα. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι ότι, αν ένα άτομο που είναι μολυσμένο με τον κοροναϊό έχει αγγίξει ένα τρόφιμο που θα πάρετε εσείς στη συνέχεια υπάρχει περίπτωση να το έχει μολύνει. Είναι το ίδιο όπως με την περίπτωση που αγγίζετε μια μολυσμένη λαβή της πόρτας. Η διαφορά είναι ότι θα φάτε και θα μυρίσετε το μήλο, που πιθανόν να είναι επιμολυσμένο, όχι όμως το μολυσμένο χέρι σας.

"Η μεταφορά του ιού από ένα μολυσμένο άτομο σε κάποιο τρόφιμο είναι πιθανότερο να συμβεί μέσω φταρνίσματος, βήχα ή άμεσης επαφής με λερωμένα χέρια, τοποθετώντας έτσι σταγονίδια πάνω στο φαγητό ή σε κάποια επιφάνεια ή σκεύη επαφής (πλάκα κοπής, ζυγαριά κ.λπ.) ", απαριθμεί τα ANSES.

Στις διάφορες επιφάνειες, που δεν υπάρχει πρόνοια καθαρισμού, ο ιός μπορεί να παραμείνει μέχρι και 9 ημέρες (Kampf et al., 2020), ειδικά όταν η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία του αέρα είναι χαμηλές (Casanova et al 2010) ", όπως διευκρινίζει η γαλλική εθνική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, περιβαλλοντικής και επαγγελματικής υγείας (ANSES).

"Ανησυχώ περισσότερο ότι ίσως πάθω γαστρεντερίτιδα και όχι κοροναϊό μετά την επαφή με τα τρόφιμα στα διάφορα παντοπωλεία", δήλωσε ο Δρ Alex Carignan, ιατρός μικροβιολόγος-λοιμωξιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Παρισιού.


Στις μεγάλες υπεραγορές τροφίμων, οι πελάτες είναι καλό να χρησιμοποιούν ένα gel καθαρισμού χεριών όταν εισέρχονται και όταν φεύγουν από το κατάστημα. Όσο για τους υπαλλήλους, πρέπει να καθαρίζουν τις επιφάνειες κοπής και τις ζυγαριές που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα και να πλένουν τα χέρια τους κάθε ώρα. Τελικά, θα πρέπει να βρεθεί ένα ισχυρότερο καθαριστικό, αλλά θα πρέπει να είναι τέτοιο που να είναι σε θέση να έρθει σε επαφή με τα τρόφιμα.



Στο σπίτι


Συνιστάται, όπως πάντα, να χρησιμοποιείτε μια καθαρή βούρτσα για να καθαρίζετε καλά τα φρούτα και λαχανικά που έχουν ανώμαλες επιφάνειες, όπως πορτοκάλια, πεπόνια, πατάτες και καρότα. Τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά πρέπει να πλένονται σε τρεχούμενο νερό, ακόμη και αν πρόκειται να τα καθαρίσετε.

Το πιο σημαντικό; Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν μαγειρέψετε και πριν φάτε. Αν έχετε ανησυχίες ή έχετε ήδη επιβαρυμένη υγεία, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να μαγειρεύετε καλά τα τρόφιμα και να τα τρώτε ζεστά. "Το μαγείρεμα ( για 4 λεπτά στους 63 ° C) θεωρείτε αποτελεσματικό στην αδρανοποίηση των κοροναϊών στα τρόφιμα", λέει η ANSES.


Πώς να πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά για καλύτερα αποτελέσματα


Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα καθαριστικό που να ειδικεύετε στην απομάκρυνση του COVID-19 από φρούτα και λαχανικά.

Επίσης πρέπει τα μούρα και τα άλλα μικρά φρούτα να πλένονται σε σαπουνόνερο; Αυτό δεν συνιστάται επειδή τα τρώμε με τη φλούδα. Έτσι είναι επικίνδυνο διότι καταναλώνουμε παράλληλα και υπολείμματα από τα διάφορα υγρά καθαρισμού τα οποία ίσως να είναι τοξικά. Συνίσταται να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο νερό, ακόμα και αν σκοπεύετε να τα ξεφλουδίσετε και δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σαπούνι.

1,170 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page