Coronavirus Οι σωστές κινήσεις για να κάνετε τις αγορές σας χωρίς κινδύνους
top of page

BLOG (GREEK)

Coronavirus Οι σωστές κινήσεις για να κάνετε τις αγορές σας χωρίς κινδύνους

Κάθε έξοδος, για την ανανέωση του ψυγείου σας, οδηγεί σε χειρονομίες που θέτουν σήμερα διάφορα ερωτήματα. Να πάρετε τις τσάντες σας, να αφαιρέστε τη συσκευασία ή να πλύνετε τα φρούτα ... εδώ υπάρχουν μερικές απαντήσεις.

Η κρίση των κορωναϊών έχει αλλάξει τις συνήθειες και τις βεβαιότητές μας. Σήμερα, μια απλή έξοδος για να κάνετε τα ψώνια σας (τηρώντας αυστηρά τους κανόνες περιορισμού) μπορεί να μετατραπεί σε πονοκέφαλο. Ακολουθούν οι απαντήσεις στις κύριες απορίες που μπορεί να έχετε.

Χωρίς να ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα: πλύνετε συχνά τα χέρια σας.


Πόσοι μπορούμε να πάμε μαζί για ψώνια;


Όχι με όλη την οικογένεια. Το καλύτερο είναι να πάτε μόνοι σας ή σε ζεύγη, αλλά όχι περισσότεροι. Εάν πάρετε το αυτοκίνητό σας, για παράδειγμα, για να μεταβείτε στην υπεραγορά, το όριο είναι δύο άτομα επί του οχήματος. Αν πάρετε το αυτοκίνητό σας για να πάτε για ψώνια, επιτρέπονται μόνο κοντινά ταξίδια. Δεν υπάρχει λόγος να ταξιδέψετε 20 χιλιόμετρα με το πρόσχημα ότι η υπεραγορά της γειτονιάς σας είναι πιο πολυσύχναστη ...


Πρέπει να φορώ μάσκες ή και γάντια;


Δεν έχουμε πολλές μάσκες. Δεν υπάρχει λόγος να τις φοράτε όταν βγαίνετε. Θα πρέπει η χρήση τους να περιορίζεται σε ανθρώπους που έχουν συμπτώματα. Επίσης τα γάντια δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Αντίθετα. Αγγίζουμε τα πάντα και οτιδήποτε άφοβα μαζί με αυτά, με αποτέλεσμα να ευνοείται η εξάπλωση της μόλυνσης στο περιβάλλον. Είναι καλύτερα να κάνετε τα ψώνια σας με γυμνά χέρια και να δίνετε προτεραιότητα στο συχνό πλύσιμο ή στην απολύμανση.


Πρέπει να πάρω τις δικές μου τσάντες ή τις πλαστικές τσάντες της υπεραγοράς;


Για να περιορίσετε την επαφή με δυνητικά μολυσμένα υλικά, είναι πραγματικά προτιμότερο να φέρετε τις δικές σας τσάντες. Ειδικά στα μικρά τοπικά καταστήματα, τα οποία δεν έχουν πάντα το προσωπικό για να εξασφαλίσουν την συχνή απολύμανση των καλαθιών ή των καροτσιών. Με την ίδια λογική, οι ταμίες θα πρέπει να απολυμαίνουν όσο το δυνατόν συχνότερα τις περιοχές των ιμάντων που αγγίζουν με το χέρι οι πελάτες.


Είναι ασφαλές να αγγίζετε τις οθόνες αφής;


Όπως γνωρίζουμε, οι οθόνες αφής των μηχανημάτων ανάληψης των τράπεζων αλλά και εκείνες των τερματικών πληρωμών στα σούπερ μάρκετ, είναι γνωστές ως πραγματικές φωλιές βακτηρίων. Μπορούν να μολυνθούν εύκολα εάν ένα θετικό άτομο βάλει τα δάχτυλά του εκεί αφού προηγουμένως έχει φυσήξει τη μύτη του. Η πρώτη σκέψη θα ήταν να βάλουμε γάντια για να χρησιμοποιήσουμε τις οθόνες αφής ή τα πληκτρολόγια. Η μέθοδος αυτή είναι ακατάλληλη επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης των χεριών είναι μεγάλος κατά την αφαίρεση των γαντιών, λέει ένας υπάλληλος της μονάδας υγιεινής και ειδικός στις νοσοκομειακές λοιμώξεις.

Το σκούπισμα της επιφάνειας με ένα απολυμαντικό μαντιλάκι δεν συνιστάται επίσης, επειδή αυτές οι οθόνες είναι υπερβολικά φορτωμένες με διάφορους τύπους βρωμιάς, ιδρώτα, σμήγματος, τριχών ή μούχλας που παρεμποδίζουν έντονα την αποτελεσματικότητα της απολυμαντικης δράσης αυτών των μαντηλιών. Η καλύτερη λύση είναι να τα χρησιμοποιήσετε κανονικά αλλά, πάνω απ 'όλα, να πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με υδροαλκοολικό τζελ (αν τα έχετε) ή κατά την επιστροφή σας.


Είναι ασφαλής η χρήση κερμάτων και χαρτονομισμάτων;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο κίνδυνος μόλυνσης από τα χρήματα είναι ελάχιστος. Πρώτα απ 'όλα επειδή κρατάμε τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα στο χέρι μας για πολύ λίγο χρόνο. Θα έπρεπε να φτύσετε πάνω σε ένα χαρτονόμισμα ή να το γλείψετε για να μολύνετε κάποιον. Απλώς πλύνετε τα χέρια σας και μην βάζετε τα δάχτυλά σας στο πρόσωπό σας και στο στόμα αφού έχετε πληρώσει. Για πληρωμες με πιστωτικές κάρτες η καλύτερη επιλογή και χωρίς κινδύνους, είναι χρήση κάρτας χωρίς επαφή.


Είναι επικίνδυνες οι χειρολαβές των ψυγείων;



Πολύ λίγο, αλλά αν αναφερθούμε στην μελέτη που διεξήγαγε το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός μέχρι και τρεις ημέρες σε πλαστικές ή μεταλλικές επιφάνειες. Είναι καλύτερα λοιπόν να απολυμαίνετε συχνά ότι αγγίζετε όπως πόμολα, κλειδιά, χειρολαβές, διακόπτες αλλά αυτό προφανώς δεν σας απαλλάσσεται από την εξασφάλιση της υγιεινής των χεριών σας.

Συνίστατε η χρήση ενός απολυμαντικού προϊόντος οικιακής χρήσης με την ένδειξη ότι "καταστρέφει τα βακτηρίδια και τους ιούς" για τον καθαρισμό αυτών των επιφανειών στο σπίτι αλλά και στη λαβή του καλαθιού των αγορών σας. Δεν συνίσταται να χρησιμοποιείτε το πουλόβερ ή το σακάκι σας ως γάντι για να ανοίξετε, για παράδειγμα, τα κουτιά των κατεψυγμένων προιόντων, για να αποφύγετε την επιμόλυνση αυτών των υλικών. Αν το κάνετε απλά πρέπει να βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο σε ένα πρόγραμμα τουλάχιστον στους 60 βαθμούς.


Πρέπει να πετάω τις συσκευασίες όταν έρθω σπίτι;

Ο ιός είναι σε θέση να επιβιώσει για λίγες ώρες σε μια ανώμαλη επιφάνεια. Στην ιδανική περίπτωση, είναι καλύτερο να αφήνετε τα πακέτα σας στο πάτωμα χωρίς να τα αγγίζετε και στη συνέχεια να πλύνετε τα χέρια σας πριν τα αποθηκεύσετε στα ντουλάπια. Για τα νωπά προϊόντα, γιαούρτι, για παράδειγμα αφαιρέστε όλα τα χάρτινα πακέτα , φροντίστε για την υγιεινή των χεριών, και στη συνέχεια τοποθετήστε τις αγορές σας στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.


Πως πρέπει να πλένω τα φρούτα και τα λαχανικά μου;


Στο σούπερ μάρκετ, σίγουρα έχετε δει τα μήλα ή τις ντομάτες σας να αγγίζονται προηγουμένως από άλλους πελάτες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να τα πλένετε ως συνήθως. Δεν χρειάζεται να τα απολυμάνετε ή να έχετε την κακή ιδέα να τα περάσετε με χλωρίνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί απλά να τα ξεφλουδίσετε. Σε άλλες περιπτώσεις το μαγείρεμα θα διορθώσει τυχον πρόβληματα. Μια θερμική επεξεργασία στους 63 ° C για τέσσερα λεπτά πετυχαίνει τη μείωση του μικροβιακού φορτίου κατά 10.000 από ένα τρόφιμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η μετάδοση γίνεται με την αναπνευστική οδό ή μέσω των βλεννογόνων και όχι με την πεπτική οδό.

77 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page