top of page

BLOG (GREEK)

7 ψυχολογικά αίτια που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Αυστηρές δίαιτες, ισορροπημένη διατροφή, διαλείπουσα νηστεία, άσκηση πολλές φορές την εβδομάδα... Μπορεί να έχετε δοκιμάσει τα πάντα, αλλά δεν μπορείτε να χάσετε βάρος. Και αν το πρόβλημα τελικά είναι στο κεφάλι σας; Εδώ και μήνες έχετε δοκιμάσει τα πάντα για να χάσετε τα περιττά

κιλά σας, να ανακτήσετε το υγιές σας βάρος και να αποκτήσετε το σώμα στο οποίο να νιώθετε καλά. Έχετε δοκιμάσει πολλές δίαιτες, κόψατε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, έχετε ενσωματώσει περισσότερα φρούτα και λαχανικά στα καθημερινά σας γεύματα, ακόμη δοκιμάσατε τη διαλείπουσα νηστεία, αλλά τίποτα δεν βοηθάει, το βάρος σας στη ζυγαριά παραμένει το ίδιο. Ίσως αυτό το μπλοκάρισμα είναι κάτι βαθύτερο.


Το σώμα σας πιστεύει ότι το επιπλέον βάρος είναι απαραίτητο


Το κλειδί για να απελευθερωθείτε, με τρόπο που να έχει διάρκεια, από τις διατροφικές σας παρορμήσεις, όπως ο εθισμός στη ζάχαρη ή το ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα στο τέλος της ημέρας, βρίσκεται στο να κατανοήσετε τι παίζει στον εγκέφαλό σας εδώ και χρόνια, ακόμα και από την πρώιμη παιδική σας ηλικία.

Πίσω από αυτή την ανικανότητα να χάσετε βάρος και τη δυσκολία να αντισταθείτε στις λιγούρες, μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει ένα μέρος του εαυτού σας (ασυνείδητο, φυσικά), που πιστεύει ότι η απώλεια βάρους ή η διαχείριση αυτών των ορμών μπορεί να σας βάλει "σε κίνδυνο", ή τουλάχιστον να μην είναι ασφαλής.


Ο μόνος στόχος του εγκεφάλου μας είναι να μας κρατά ασφαλείς και για αυτό, υποσυνείδητα αποδεχόμαστε και ενεργούμε με τρόπο που θα μας κάνει αγαπητούς και αποδεχτούς, ώστε να μας εκτιμούν, διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Καθώς μεγαλώνουμε, μπορούμε να αποδίδουμε νόημα στα γεγονότα που έχουμε ήδη βιώσει, αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε στο «παιδί μέσα μας», για να απαλλαγούμε από μπλοκαρίσματα που συνδέονται, ασυνείδητα, με γεγονότα «κακώς βιωμένα».

Για παράδειγμα, όταν ένας γονέας αφήνει το παιδί του στον παιδικό σταθμό, μπορεί αυτό να αισθάνεται εγκαταλελειμμένο. Δεν έχει την απαραίτητη αντίληψη για να καταλάβει ότι, η μαμά, απλώς πρέπει να πάει στη δουλειά. Τότε μπορεί να λέει στον εαυτό του ότι αν η μητέρα και ο πατέρας του τον αγαπούσαν πραγματικά, θα ήταν μαζί του, και επομένως ότι δεν είναι «άξιος αγάπης» αφού δεν είναι εκεί, μαζί του.

Αυτό το εξωτερικό περίβλημα του σώματος σας, που σας φαίνεται λίγο υπέρβαρο, ή οι παρορμήσεις που διαπνέουν τη ζωή σας, θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να «αυτοπροστατευτείτε» και θα μπορούσαν να προέρχονται από την πρώιμη παιδική σας ηλικία.

Ξεκινήστε, λοιπόν, προσπαθώντας να εντοπίσετε από που προέρχονται τα μπλοκαρίσματα που μπορεί να έχετε μέσα σας, είτε ενδοσκοπώντας τον εαυτό σας, είτε αναζητώντας τη βοήθεια ενός υπνοθεραπευτή για να σας καθοδηγήσει.


Υπάρχουν ασυνείδητα δευτερεύοντα οφέληΔιερωτηθείτε αν, πίσω από το υπερβολικό βάρος ή την εθιστική σχέση με το φαγητό, ασυνείδητα υπάρχουν δευτερεύοντα οφέλη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του επιπλέον βάρους και της ζάχαρης όταν τρώω;

Με την πρώτη ματιά, πιθανότατα θα απαντήσετε ότι δεν υπάρχει δευτερεύον όφελος. Αλλά αν ψάξετε λίγο πιο βαθιά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι όταν τρώτε ζάχαρη ή όταν αφήνετε ανεξέλεγκτο τον εαυτό σας μπροστά στο ψυγείο, μόλις επιστρέφετε σπίτι, τότε το άγχος σας εξαφανίζεται. Επίσης κάποτε όταν βαριέστε, ή όταν νιώθετε ότι όλα είναι δύσκολα γύρω σας, το φαγητό είναι το μόνο πράγμα που σας ανακουφίζει και σας κάνει παρέα.

Για να εντοπίσετε αυτά τα ασυνείδητα δευτερεύοντα οφέλη, μπορείτε να γράψετε σε ένα σημειωματάριο τις ώρες που «αναζητάτε» το φαγητό, πώς και σε ποιες τροφές καταφεύγετε, πώς νιώθετε πριν και μετά το φαγητό.Ζάχαρη, σνακ… Το φαγητό βοηθά να ξεφύγετε από τα αρνητικά συναισθήματαΑνεξάρτητα από την ηλικία, ο εγκέφαλος σας ψάχνει συνεχώς τρόπο ώστε να σας απαλλάσσει από τον πόνο και να βρίσκει λύσεις για να καταπραΰνει τα αρνητικά σας συναισθήματα.

"Και με το φαγητό, η λύση, έρχεται πολύ γρήγορα (από πολύ μικρή ηλικία με το μπιμπερό). Οι ορμόνες της ευχαρίστησης ενεργοποιούνται όταν σας προσφέρεται φαγητό", εξηγεί η Marielle Alix.

Το σώμα μας είναι σε θέση να αυτορυθμίζεται σε σχέση με το φαγητό και να λέει πότε επιτυγχάνεται κορεσμός. Τα παιδιά το εκφράζουν πολύ φυσικά, με ένα «δεν πεινώ άλλο», το οποίο οι γονείς, συνήθως, θα αγνοήσουν λέγοντας ότι πρέπει πάντα να τελειώνεις το πιάτο σου. Ως αποτέλεσμα, μάθαμε να μην ακούμε το ένστικτό μας αλλά να τρώμε μεγάλη ποσότητα ώστε να «ευχαριστηθεί η μαμά», ακόμα κι αν το σώμα μας λέει να σταματήσουμε.

Μπορεί να το έχετε παρατηρήσετε ως ενήλικες: αν δεν είστε καλά, είστε αγχωμένοι ή είχατε μια κακή μέρα, τότε η ζάχαρη και το φαγητό γενικά θα «κατευνάσει» αυτές τις έννοιες και σύντομα αισθάνεστε «καλύτερα» μετά που ενδίδετε στον πειρασμό και την άνεση που παρέχει το φαγητό.

Το τσιμπολόγημα σε πολλές γυναίκες περιορίζεται την ώρα του σνακ και έτσι δεν είναι τόσο εμφανής η έντονη συναισθηματική συσχέτιση με την ανάμνηση του παιδικού σνακ, που είναι μια στιγμή ευχαρίστησης που εκτιμάται ιδιαίτερα από τα παιδιά.

Το φαγητό είναι συχνά ένα μέσο περιορισμού του ψυχολογικού πόνου, που συνδέεται με το στρες, το άγχος και τις βαθύτερες πληγές. «Το φαγητό θα βοηθήσει να καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτό το συναίσθημα και συχνά αναφέρεται ως το μόνο πράγμα στο οποίο μας επιτρέπετε πραγματικά να αφεθούμε», διευκρινίζουν οι ψυχοθεραπευτές.

Και ακόμα αν το συνειδητοποιήσουμε, αλλά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτές τις λιγούρες για ζάχαρη ή σνακ, συχνά λέμε: «Είναι πιο δυνατό από εμένα, δεν μπόρεσα να αντισταθώ σε αυτό το γλυκό!» λες και ένα μέρος του εσωτερικού μας παιδιού δεν θέλει πραγματικά να απαλλαγεί από αυτά τα περιττά κιλά. Αυτό παίζει στο επίπεδο του υποσυνείδητού σας, το οποίο σας εμποδίζει να χάσετε βάρος, και υποθέτει ότι "αν χάσετε βάρος και τις παρορμήσεις που υπάρχουν για να σας προστατεύσουν από τα αρνητικά συναισθήματα τότε δεν θα μπορέσετε να επιβιώσετε".


Για να προχωρήσουμε, θα πρέπει να αποποιηθούμε τις ψευδείς πεποιθήσεις μαςΑπό τη στιγμή που θα εντοπίσετε τις ψευδείς πεποιθήσεις που εδραιώθηκαν μέσα σας από νεαρή ηλικία, θα πρέπει να τις αποβάλετε.

Συνειδητοποιήστε ότι όταν ερχόμαστε στον κόσμο, είμαστε πολύ καλά όπως είμαστε, και είναι μεγαλώνοντας που δημιουργούνται αυτού του είδους οι πεποιθήσεις, επομένως απέχουν πολύ από το να είναι ουσιαστικές, παρόλα αυτά μπορούν να μας βάζουν εμπόδια στην πορεία της ζωής μας.

Ο στόχος λοιπόν είναι να εργαστούμε πάνω σε αυτόν τον ασυνείδητο μηχανισμό προστασίας. Σήμερα, ως ενήλικες είστε άξιοι αγάπης και το υποθετικό όπλο κατά του πόνου (τροφή) δεν είναι παρά η ίδια η πηγή του πόνου σας (αυτό το υπερβολικό βάρος από το οποίο δεν μπορείτε να απαλλαγείτε παρά τις προσπάθειές σας).

Αυτός ο παλιός μηχανισμός δεν λειτουργεί πια τώρα που είστε ενήλικες και ήρθε η ώρα να βρείτε έναν νέο μηχανισμό για να νιώθετε καλά! Ακούτε την όρεξή σας και εμπιστευτείτε το αίσθημα κορεσμού σας. Γεννιόμαστε με την ικανότητα να αυτορυθμιζόμαστε , ας την ανακαλύψουμε!


Επανασυνδεθείτε με την ευχαρίστηση να νιώθετε καλά


Για να είστε σε αρμονία με τον εαυτό σας, να φροντίζετε το μυαλό και το σώμα σας και μάθετε να οραματίζεστε πώς θα είναι η ζωή σας μόλις χαθεί το περιττό βάρος και εξαφανιστούν οι λιγούρες. Απλά φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε καθημερινή βάση, με πολλές λεπτομέρειες ώστε να στέλνουμε ένα θετικό μήνυμα ευεξίας και ευτυχίας στο σώμα μας.

Σε αυτή την προβαλλόμενη φαντασίωση, υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα που θα επαναπροσδιορίσουν από που αντλείτε ευχαρίστηση. Για παράδειγμα, με τι θα αντικαταστήσω αυτό το σνακ που φτιάχνω μόνη μου το βράδυ πριν κοιμηθώ; Τι μου αρέσει να κάνω, τι με κάνει να νιώθω καλά; Το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ωραίο χαλαρωτικό μπάνιο. Ο στόχος; Να βρείτε επιλογές για να αντικαταστήσετε τη λαχτάρα για ζάχαρη, το βραδινό σνακ ή το τσιμπολόγημα όταν επιστρέψετε στο σπίτι.


Μάθετε να καλωσορίζετε τα συναισθήματά σας και επιτρέψτε τους να υπάρχουνΜάθετε να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας ανεξάρτητα από το πόσο και τι τρώτε ή την αύξηση του βάρους, γιατί το φαγητό μπορεί να λειτουργήσει σαν σφουγγάρι απορροφώντας τα συναισθήματα που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε.

Αντί να αισθανόμαστε, απομονώσαμε τον εαυτό μας καταπιέζοντας τον συναισθηματικά.

Είτε πρόκειται για θετικά είτε για αρνητικά συναισθήματα, θα πρέπει αντί να τα καταπιέζουμε να τα αφήνουμε να εκφραστούν.

Για αυτό, δεν θα πρέπει να τα διαχωρίζουμε σε «καλά ή κακά», αλλά απλώς να παρατηρούμε αυτήν την εναλλαγή, όπως παρατηρούμε τις αλλαγές του καιρού. Είναι σαν καθρέφτης του τι υπάρχει μέσα μας και πρέπει να στεκόμαστε απέναντι χωρίς κριτική διάθεση.

Νιώθετέ θλίψη σήμερα; Αντί να λέτε στον εαυτό σας «Α, όχι, δεν επιτρέπετε να είσαι λυπημένη, πρέπει να το ξεπεράσεις αμέσως!», πείτε στον εαυτό σας «Εντάξει, είσαι λυπημένη», απλώς παρατηρήστε το συναίσθημα και βιώστε το.

Αν αφήσετε τα συναισθήματά σας να υπάρχουν έτσι, χωρίς να τα κρίνετε, χωρίς να προσπαθήσετε να τα καταπιέσετε, θα δείτε ότι θα φύγουν από τη ζωή σας πιο γρήγορα. Θα περάσουν σαν σύννεφο στον ουρανό, χωρίς να αφήσουν ίχνος, γιατί δεν σπαταλάτε ενέργεια σε αυτά, απλώς τα αφήνετε να υπάρχουν.


Βρείτε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σαςΤο να εργάζεστε πάνω στην αυτοεκτίμηση, ακόμη και πριν αρχίσετε να χάνετε βάρος, είναι ς σημαντικό: ναι, είστε άξιοι αγάπης, είστε υπέροχοι και μπορείτε να συγκεντρώσετε ένα σωρό στοιχεία για να το αποδείξετε στον εαυτό σας: τα παιδιά σας λένε ότι σας αγαπάνε, οι φίλοι σας χαίρονται πάντα να περνούν χρόνο μαζί σας, το αφεντικό σας σας συγχαίρει τακτικά για τη δουλειά σας μπράβο... Παρατηρήστε όλα αυτά τα μικρά πράγματα που αποδεικνύουν ότι είστε υπέροχος άνθρωπος και κάντε λίγη δουλειά αυτοεπιβεβαίωσης καταγράφοντας τα, για παράδειγμα. Γιατί έχουμε την τάση να θυμόμαστε μόνο τα αρνητικά, αλλά αν αφιερώσετε λίγα λεπτά, αναπόφευκτα θα βρείτε θετικά πράγματα για εσάς!


Επαναλάβετε προτάσεις που έχετε ακούσει ή που ακούτε βαθιά μέσα σας, όπως «δεν είσαι αρκετά έτσι», «είσαι πολύ έτσι», «δεν τελειώνεις το πιάτο σου, οπότε δεν θα έχεις τη προσοχή μου ή άρα θα τιμωρηθείς (δεν είσαι άξιος αγάπης)», «θα μπορούσες να είσαι πολύ καλύτερα αν το έκανες αυτό…». Αντικαταστήστε αυτές τις φράσεις με θετικά πράγματα που ακούγονται ή παρατηρούνται γύρω σας και να τις διαβάζετε ξανά τακτικά, μέχρι να ενστερνιστείτε αυτές τις θετικές επιβεβαιώσεις.

Όταν ενισχύω την αγάπη μου στον εαυτό μου και την αυτοπεποίθησή μου, όποιο κι αν είναι το σώμα μου και τα περιττά κιλά που έχω να χάσω, τότε όλα όσα θα κάνω για να το καταφέρω δεν μπορούν παρά να ευθυγραμμιστούν και να πετύχω το στόχο μου.225 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page