Διατροφικά απόβλητα: 5 συνταγές της «Ακαδημίας Μηδενικών Αποβλήτων»
top of page

BLOG (GREEK)

Διατροφικά απόβλητα: 5 συνταγές της «Ακαδημίας Μηδενικών Αποβλήτων»

Πρόσφατα στη Γαλλία εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα - πρότζεκτ κατά το οποίο τέθηκαν υπό παρακόλουθηση 250 νοικοκυριά με στόχο την καλύτερη διαχείριση των διατροφικών αποβλήτων τους. Αποτέλεσμα; Μέσα σε ένα χρόνο, εξοικονομήθηκε τροφή που ισοδυναμεί με 21 400 γεύματα.


«Τέλειωσε το φαγητό σου», «Φάε τη σούπα σου», «Δε θα σηκωθείς από το τραπέζι, αν δεν τελειώσεις τα λάχανικά σου»... μήπως αυτές οι φράσεις συνδέονται με προσωπικές κακές εμπειρίες; Οπωσδήποτε, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να διαχειριστείτε τη σπατάλη τροφίμων. «Η μείωση των σπατάλων, είναι επιτεύξιμη. Κατά μέσο όρο, τα υπό παρακολούθηση νοικοκυριά κατάφεραν να μειώσουν τις εν λόγω σπατάλες κατά 59% ανά έτος». Παρακάτω θα βρείτε 5 βήματα που λειτούργησαν θετικά στην όλη προσπάθεια.


1. Κάνω τη διάγνωσή μου

Η συνειδητοποίηση του προβλήματος είναι το πιο σημαντικό βήμα. «Αποδέκτηκα την πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα σκεφτόμενος πως έτσι θα μπορούσα να συμβουλεύσω τους άλλους. Έμεινα έκπληκτος, όταν ανακάλυψα πόσο μεγάλες ήταν οι σπατάλες στο δικό μου νοικοκυριό!», εξηγά συμμετέχοντας στο πρόγραμμα. Για να κάνετε τη διάγνωσή σας, είναι αρκετό ένα σημειωματάριο: σημειώνετε ό,τι πετάτε στα σκουπίδια συμπεριλαμβανομένων των υπολειμμάτων κατά τη διάρκεια προετοιμασίας των γευμάτων καθώς και των ληγμένων προϊόντων που καταλήγουν στα σκουπίδια πριν ακόμη ανοιχτούν. Σημειώστε έναν σταυρό εάν αυτά είναι λίγα και περισσότερους, εάν είναι πολλά. Αν είστε πιο τολμηροί, μαζέψτε τα στερεά υπολείμματα σε μια κούπα και τα υγρά σε μια άλλη και ζυγίστε τα.


2. Αναπροσαρμόστε τις μερίδες σας


Ανάμεσα σε όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν, το πιο αποτελεσματικό ήταν η προετοιμασία γεύματος στις απαραίτητες ποσότητες. Προσέξτε την ποσότητα φαγητού που σερβίρετε στο πιάτο. Καλύτερα να βάλετε μικρότερη ποσότητα στο πιάτο, κι αν υπάρχει ανάγκη, να ξανασερβίρετε, αφού αυτό το οποίο συμβαίνει στα περισσότερα νοικοκυριά είναι πως το φαγητό που μένει στο πιάτο, ακόμη και των μελών της ίδιας οικογένειας, καταλήγει στα σκουπίδια αντί στην κατσαρόλα για να ξαναχρησιμοποιηθεί στο επόμενο γεύμα.


3. Χρησιμοποιείστε τα υπολείμματα στη μαγειρική σας

Χρησιμοποιείστε τα υπολείμματα των γευμάτων σας για να φτιάξετε ένα καινούριο γεύμα. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε στην οικογένειά σας την ιδέα ενός «γεύματος υπολοίπων» μια φορά την εβδομάδα, κατά το φορμάτ των τάπας ή των μεζέδων όπου ο καθένας τρώει αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο. «Το γεύμα αυτό είναι βολικό κι έχει γίνει το αγαπημένο των εφήβων μου», ομολογεί μια συμμετέχοντας στην έρευνα.


4. Ψωνίστε πιο λογικά


Κάντε μια λίστα με τα απαιτούμενα και προσπαθείστε να μην ξεφύγετε πολύ από αυτήν, όταν βρεθείτε στην υπεραγορά. Κοιτάξτε το ψυγείο σας πριν βγείτε για ψώνια, έτσι αποφεύγετε να αγοράσετε τρόφιμα που ήδη υπάρχουν, π.χ. γάλα ή γιαούρτι. Αποφύγετε να σχεδιάσετε ή ακόμη και να ετοιμάσετε τα γεύματα της βδομάδας εκ των προτέρων, καθώς ένας απρόσμενος επισκέπτης ή μια έξοδος για φαγητό μέσα στη βδομάδα μπορεί να σας αφήσει αχρείαστα τρόφιμα στο ψυγείο ή στα ντουλάπια σας.


5. Ξεχάστε τη δικαιολογία «σε περίπτωση που...»


Κονσέρβες ρυζιού που «δε λήγουν» ή αυγά στο ψυγείο, επειδή δε χαλάνε εύκολα και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή, όλα αυτά τα έξτρα ψώνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στα σκουπίδια παρά στο πιάτο σας, αν δεν τα έχετε άμεσα ανάγκη. Τελειώστε πρώτα ό,τι έχετε στα ντουλάπια σας πριν αγοράσετε τα επόμενα.


Η πολιτική της αντι-σπατάλης στο νοικοκυριό είναι μια πρακτική που θα πρέπει να ενδιαφέρει κάθε ευσυνείδητο πολίτη. Μικρές και εύκολες πρακτικές, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν είναι εφαρμόσιμες και με πολύ θετικά αποτελέσματα, πριν η πολιτική αυτή αποτελέσει στάση ζωής και συμπεριφοράς απέναντι στον πλανήτη ως πηγή ζωής και στις κοινωνικές ανισότητες καθώς εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη τροφής. Σκεφτείτε το! Και... εφαρμόστε το!



Πηγές:

  • CLCV (Consommation, Logement et Cadre de Vie)

  • ADEME (Agence de l’ environnement et de la maitrise de l’ energie)

145 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page