Buche de Noel Παραδοσιακός Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα
top of page

BLOG (GREEK)

Buche de Noel Παραδοσιακός Χριστουγεννιάτικος κορμός με σοκολάτα


Ο Χριστουγεννιάτικος κορμός είναι ένα επιδόρπιο που το συναντάμε στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, στο Κεμπέκ, στον Λίβανο και γενικά στις γαλλόφωνες χώρες. Αυτή η παραδοσιακή συνταγή αναπαράγει μια άλλη σχετική ιεροτελεστία που συνδέετε με τη γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου.

Η βασική αρχή είναι ότι ετοιμάζουμε ένα τυλιχτό μαλακό μπισκότο, αντικαθιστώντας ένα μέρος από το αλεύρι με αλεύρι από φουντούκια, το οποίο καλύπτουμε με γκανάζ σοκολάτας (κρέμα σοκολάτας).

Στη θέση της γκανάζ μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έτοιμο άλειμμα σοκολάτας για μεγαλύτερη ευκολία.

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά / Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά / Συνολικά 25 λεπτά.


Υλικά για τη βάση μπισκότου για 10 άτομα :

  • 4 αυγά

  • 120gr ζάχαρη

  • 80gr αλεύρι

  • 40gr σκόνη από φουντούκι

Υλικά για τη ganache

  • 250gr μαύρη σοκολάτα

  • 250ml κρέμα γάλακτος

  • 50gr βούτυρο

Ξεκινάμε με την προετοιμασία της γκανάζ ώστε να έχει το χρόνο να κρυώσει.

Βάζετε τη σοκολάτα να λιώσει στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος.

Βάζετε την κρέμα μέσα στη σοκολάτα, σε τρεις δόσεις, και ανακατεύετε καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Προσθέτετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύετε, για να λειώσει.

Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, το κρατάτε στο ψυγείο και ανακατεύετε κατά διαστήματα.

Η γκανάζ είναι έτοιμη όταν έχει υφή αλείμματος σοκολάτας.


Για το τυλιχτό μπισκότο προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C.

Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών. Χτυπάτε τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. Χτυπάτε καλά τα ασπράδια και τα προσθέτετε στο μίγμα των κρόκων σε τρεις δόσεις. Κρατήστε πίσω μια μικρή ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε στο τέλος και έτσι ώστε να χαλαρώσετε τη ζύμη σας όσο χρειάζεται, και συνεχίστε να χτυπάτε το μίγμα όχι πολύ δυνατά με την σπάτουλα.

Προσθέτετε το αλεύρι και τη σκόνη φουντουκιού κοσκινισμένα (αυτό είναι σημαντικό). Ανακατεύετε απαλά ακόμα λίγο, όλα τα υλικά μαζί.

Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί καλυμμένο με χαρτί κουζίνας. Στρώνετε το μίγμα με μια σπάτουλα και ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Σας συμβουλεύω να παρακολουθείτε προσεκτικά το ψήσιμο καθώς ο χρόνος που απαιτείτε μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κάθε φούρνο. Το μπισκότο είναι έτοιμο όταν η ζύμη πάρει ελαφρύ χρώμα και δεν κολλά στα δάχτυλα.

Όταν το βγάλετε από το φούρνο το μεταφέρετε σε υγρή πετσέτα μέχρι να κρυώσει (προτιμώ να βάζω το δικό μου σε μια εντελώς βρεγμένη πετσέτα). Αυτό είναι σημαντικό καθώς θα σας επιτρέψει να τυλίξετε τη ζύμη σε ρολό χωρίς να σπάσει. Αφού τυλίξετε ολόκληρη τη ζύμη σε ρολό μέσα στην πετσέτα, τη βάζετε στο ψυγείο για δέκα λεπτά.


Όταν η γκανάζ κρυώσει αρκετά, βγάζετε το ρολό από το ψυγείο το ξετυλίγετε και το καλύπτετε με τη γκανάζ. Τυλίγετε ξανά τη ζύμη και κόβετε στη μια άκρη ένα διαγώνιο κομμάτι περίπου 2 εκατοστών, το οποίο τοποθετείτε πάνω στον κορμό. Απλώνετε παντού όλη την γκανάζ σοκολάτας με τη βοήθεια μιας σπάτουλας.

Με ένα πιρούνι δημιουργείτε ραβδώσεις στην επιφάνεια, έτσι ώστε το γλυκό σας να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με αληθινό κορμό δέντρου.

Αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον μια ώρα πριν να το σερβίρετε. Μπορείτε να προετοιμάσετε τη συνταγή και πιο πριν ώστε να κρατά το σχήμα του ακόμα καλύτερα.

Στολίζετε τον κορμό με μικρά γλασέ, μικρά γλυκά και αστεράκια.

Ευχομαι σε όλους πολύ χαρούμενα Χριστούγεννα!

280 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page