Πώς δεν θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε
top of page

BLOG (GREEK)

Πώς δεν θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε


Αφού έχετε φτάσει με επιτυχία στο επιθυμητό βάρος, το επόμενο και ίσως το πιο κρίσιμο σημείο στο ταξίδι της απώλειας του βάρους σας είναι η συντήρηση.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες για να διατηρήσετε το βάρος σας σε σχέση με τις θερμίδες που μπορούσατε να καταναλώνετε όταν θέλατε να χάσετε βάρος. Τα κακά νέα είναι ότι, αν επιστρέψετε πίσω στις παλιές σας συνήθειες, θα πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε.

Για να γίνει πιο εύκολη η πρώτη επιλογή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε 6 απλές τακτικές, έτσι οι κόποι των προηγούμενων μηνών να μην πάνε χαμένοι. Πάμε να δούμε πώς θα τα καταφέρετε:

Θέσε στόχους

Ξεκινώντας κάποιου είδους γυμναστικής, κάνοντας προπόνηση για να λάβετε μέρος σε κάποιο αγώνα μαραθώνιου, ή ακόμη συμμετέχοντας σε μια ομάδα ποδηλασίας, μπορεί να βοηθήσει να παραμείνετε εστιασμένοι στις διατροφικές σας συνήθειες. Και σίγουρα, αναζητώντας τρόπους για να εντάξετε τη γυμναστική στη ζωή σας με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους σας για πάντα. Ο λόγος είναι απλός: Όταν χάνατε βάρος, βλέπατε τον αριθμό στη ζυγαριά κάθε φορά να μειώνεται και αυτό για εσάς ήταν τεράστια επιβράβευση για να συνεχίσετε την προσπάθεια σας, ώστε να χάσετε όλα τα παραπανίσια κιλά. Έτσι και τώρα που έχει επιτευχθεί ο στόχος σας, χρειάζεστε να κατακλύζεστε από αυτά τα θετικά συναισθήματα. Είναι λοιπόν, είναι σημαντικό να θέτετε νέους στόχους, για να αισθάνεστε ότι συνεχώς πετυχαίνετε κάτι.

Φάε περισσότερη πρωτεΐνη

Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα είναι με το να καλύπτετε το 75% του πιάτου σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, αυγά και γιαούρτι ενώ το υπόλοιπο του γεύματός σας να καλύπτεται από λαχανικά, φρούτα ή δημητριακά, αναλόγως της ώρας της ημέρας. Σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα μυϊκής ενδυνάμωσης, θα καταφέρετε να αυξήσετε τους μυς σας και θα βοηθήσετε το μεταβολισμό σας να κάνει περισσότερες καύσεις. Να θυμάστε: η οικοδόμηση των μυών είναι κλειδί στη διατήρηση του βάρους σας, δεδομένου ότι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πολλοί επανακτούν το βάρος, είναι επειδή έχοντας χάσει πάρα πολλή μυϊκή μάζα κατά τη διαδικασία μείωσης τους βάρους τους, έχουν επιβραδύνει το μεταβολισμό τους.

Φίλοι για στήριγμα

Το να βρίσκεστε κοντά σε φίλους που σας ενθαρρύνουν και νοιάζονται για την υγεία σας, παίζει σημαντικό ρόλο. Αν κάποιοι κατακρίνουν ή σχολιάζουν την επιλογή σας να φάτε σαλάτα σε ένα ιταλικό εστιατόριο, απλά αγνοήστε τους ή αποφύγετε τους. Ακόμη καλύτερα αναζητήσετε κάποιον φίλο, γείτονα ή συνάδελφό, με τον οποίο έχετε τα ίδια ωράρια ώστε να ξεκινήσετε μαζί ένα ήπιο πρόγραμμα χαλαρής γυμναστικής (π.χ. ένα μισάωρο περπάτημα μόλις σχολάσετε ή μια μεγάλη βόλτα γύρω από τη γειτονιά).

Σκεφτείτε πριν φάτε

Αναρωτηθείτε πριν επιλέξετε να φάτε κάτι: Μπορεί αυτό το γεύμα ή σνακ να μου παρέχει τα καύσιμα που χρειάζομαι για την προπόνηση, ή τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να νιώθω υγιείς; Αυτόματα θα κάνετε καλύτερες επιλογές τροφίμων, που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος σας.

Ξεκουράσου

Ακόμη κι αν κάνετε την τέλεια προπόνηση και διατροφή, αν έχετε αυξημένο στρες — είτε λόγω της εργασίας σας, είτε από έλλειψη ύπνου —αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει στο να ανακτήσετε τα κιλά σας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα χρονίως υψηλά επίπεδα του στρες αυξάνουν την κορτιζόλη στο σώμα βοηθώντας το να αποθηκεύει το λίπος και να διασπάει τον μυ, ο οποίος χρειάζεται για την επιτάχυνση του μεταβολισμού. Αυτό που θα βοηθούσε σε αυτή την περίπτωση, είναι η ξεκούραση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεκουραστούν σώμα και μυαλό είναι ένας υπνάκος των 15-30 λεπτών, μία φορά την ημέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Εξίσου σημαντική όμως, είναι και η κοινωνική ζωή. Οι συναντήσεις με αγαπημένους μας ανθρώπους, καθώς και η χαλαρή κουβέντα με τους συναδέλφους μας μειώνει το στρες – και συνεπώς και τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα.

Ανέβα στη ζυγαριά

Όταν προσπαθούσατε να χάσετε βάρος, κατά πάσα πιθανότητα ελέγχατε συστηματικά την πρόοδό σας στην ζυγαριά. Και παρόλο που η ζυγαριά έχει κατηγορηθεί για τη δημιουργία εμμονών με το σωματικό βάρος, σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα, αυτό δε φαίνεται να ισχύει. Αντιθέτως, το συχνό ζύγισμα φαίνεται πως είναι μία αρκετά αποτελεσματική στρατηγική, αφού υποσυνείδητα λειτουργεί ως υπενθύμιση και ανατροφοδότηση του εκάστοτε στόχου (είτε πρόκειται για απώλεια είτε για διατήρηση βάρους).

58 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page