Δίαιτα Αποτοξίνωσης (2 ημερών): Κάνε το απαραίτητο detox και χάσε τα κιλά των εορτών!
top of page

BLOG (GREEK)

Δίαιτα Αποτοξίνωσης (2 ημερών): Κάνε το απαραίτητο detox και χάσε τα κιλά των εορτών!

Διάρκεια:

1 ή 2 (το πολύ) μέρες

Κατανάλωση:

Φρούτων, λαχανικών, χυμών ή σμούθις ΜΟΝΟ! (χορτοφαγικός τύπος δίαιτας)

Τροφές που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης:

  • Ζωικά προϊόντα: οπωσδήποτε το κόκκινο κρέας και κάποιες φορές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα

  • Άμυλο

  • Ζαχαρούχα προϊόντα

  • Λιπαρά

  • Καφέ, τσιγάρο, αλκοόλ


Τροφές και ποτά που μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια μέρα αποτοξίνωσης:

  • Πράσινο τσάι

  • Καρότα, ντομάτες, σέλινο, αγκινάρες, κοκκινογούλια

  • Εσπεριδοειδή: λεμόνι, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ

  • Ρόδι (αντιοξειδωτικό)

  • Τροφές πλούσιες σε χλωροφύλλη: αγρέλια, αβοκάντο, ακτινίδιο, κραμπί, βασιλικό, μέντα, μαϊντανό κτλ

  • Πιείτε τουλάχιστον 1,5 λίτρα νερό τη μέρα.

  • Πιείτε το πρωί, στο πρόγευμα, νερό με φρεσκοστυμένο λεμόνι ή πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια όλης της μέρας.

Τυπικό μενού μιας μέρας αποτοξίνωσης:

  • Πρωί:

1 ποτήρι νερό με φρεσκοστυμένο χυμό λεμονιού

Σμούθι φρούτων

  • Μεσημέρι:

Σαλάτα με κραμπί και αγκινάρες

Φρούτα

Τσάι

  • Κολατσιό:

1 φλυτζάνι τσάι με λεμόνι

Ρόδι,

Ωμά λαχανικά

  • Βράδυ:

Σούπα καρότο με τζίντζερ

2-3 φοινίκια

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός της δίαιτας αποτοξίνωσης:

Μετά τις γιορτές, το σώμα έχει ανάγκη αποβολής όλων των “ακάθαρτων” ουσιών, γι΄αυτό μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι απαραίτητη για καθαρισμό των οργάνων εκείνων που υποφέρουν περισσότερο, το συκώτι, τα νεφρά και τα έντερα.

Το συκώτι και τα νεφρά είναι τα όργανα – κλειδιά για τη διαχείριση των ακάθαρτων ουσιών του οργανισμού. Το συκώτι βοηθά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στην παραγωγή της ουρίας πριν την αποβολή της από τον οργανισμό, στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, στην αποβολή του αλκοόλ με τη βοήθεια των νεφρών καθώς και στη διάλυση των λιπαρών οξέων. Έπειτα, τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα, καθαρίζοντας έτσι τον οργανισμό από τις καθημερινές τοξίνες με τις οποίες επιφορτίζεται.

Οι τροφές που συστήνονται για μια δίαιτα αποτοξίνωσης είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που επιβαρύνουν τον οργανισμό. Αυτά είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη E, το σελήνιο και τα καροτενοειδή. Παρά το γεγονός ότι αυτού του τύπου δίαιτες στηρίζονται συχνά σε μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, είναι συχνά χαμηλές σε θερμίδες και πετυχαίνουν τις συνιστώμενες ποσότητες σε βιταμίνες και μέταλλα. Μία δίαιτα που περιέχει λίγοτερες από 1200 θερμίδες τη μέρα, δεν προσφέρει την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών συστατικών και κυρίως σε βιταμίνη C, E, σε ασβέστιο και σε μαγνήσιο. Γι΄αυτό, συστήνεται όπως αυτού του τύπου αποτοξινωτικής δίαιτας να μη διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες. Επιπρόσθετα, το βάρος που χάνεται οφείλεται κυρίως στην απώλεια ποσοτήτων υγρών, αφού το σώμα αδειάζει τις αποθήκες γλυκογόνου. Οι ποσότητες πρωτεϊνών που λαμβάνονται είναι πολύ φτωχές, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια μυικής μάζας σε περίπτωση που η δίαιτα αυτή διαρκέσει περισσότερες μέρες.


Οι αποτοξινωτικές δίαιτες είναι περισσότερο πλούσιες σε φυτικές ίνες, γεγονός που χαρίζει ευκολότερα την αίσθηση του κορεσμού. Η απουσία όμως ικανοποιητικής ποσότητας πρωτεϊνών, που δίνουν έντονα την αίσθηση του κορεσμού λόγω της αργής χώνεψής τους, μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση της πείνας γρηγορότερα και πιο έντονα.

Αυτού του τύπου δίαιτες οδηγούν στην απώλεια σημαντικής ποσότητας υγρών (δηλαδή κιλά) και ελαττώνουν τον μεταβολισμό. Έτσι, στο τέλος αυτής της δίαιτας, μπορεί να επανακτηθούν τα χαμένα κιλά, αλλά, ευτυχώς, όχι λίπος.

Οι αποτοξινωτικές δίαιτες είναι δύσκολες δίαιτες, φτωχές σε θερμίδες που οδηγούν στην απώλεια υγρών αλλά ταυτόχρονα και πολλών τοξίνων. Το σημαντικό είναι η διατήρηση μιας ισορροπημένης καθημερινής διατροφής και η εφαρμογή των αποτοξινωτικών δίαιτων μόνο μερικές φορές τον χρόνο για μια ή δυο μέρες.




3,692 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page