Φυτικές Ίνες, η χρησιμότητά τους
top of page

BLOG (GREEK)

Φυτικές Ίνες, η χρησιμότητά τους

Σύμφωνα με τις νέες εισηγήσεις, οι ενήλικες οφείλουν να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες. Σε τι χρησιμεύουν αυτές οι φυτικές ίνες;

  • Στο καθημερινό μενού

Φροντίστε να υπάρχει λιγότερο κρέας, λιγότερα αλλαντικά, λιγότερα φρουτοποτά και εμπλουτίστε το με φυτικές ίνες. Δυστυχώς, η κατανάλωσή τους παραμένει μικρότερη από 25-30 γραμμάρια, που είναι η ημερίσια συνιστώμενη δόση. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία

  • Τι είναι

Είναι στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και του σώματος. Βρίσκονται σε διαλυτή μορφή ή αδιάλυτη (στο νερό). Σε αδιάλυτη μορφή τις βρίσκουμε στη βρώμη, στους διάφορους τύπους αλευριού, στο ψωμί (άσπρο ή μαύρο) καθώς επίσης και στα όσπρια (καρότα, φακές, ρεβύθια). Σε διαλυτή μορφή μπορούμε να τις βρούμε στα φρούτα και στα λαχανικά καθώς επίσης και στα ξηρά φρούτα.

  • Συμμετέχουν στην καλή χώνεψη

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, είναι αυτές που πληροφορούν το σώμα για την αίσθηση του κορεσμού. Οι ίνες χαρίζουν στον οργανισμό τον κορεσμό με το μέγεθος το οποίο παίρνουν μέσα στο στομάχι. Επομένως, εάν η αίσθηση της πείνας επανεμφανιστεί μετά από ένα πλούσιο γεύμα, ξανασκεφτείτε το περιεχόμενο του πιάτου σας και επανορθώστε στο επόμενο γεύμα.

  • Επιβραδύνουν την απόρροφηση της ζάχαρης

Αμέσως μετά την κατάποση, οι ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων (της ζάχαρης) από το σύστημα της χώνεψης. Το κέρδος από αυτή τη δράση είναι διπλό: εμποδίζουν την άμεση είσοδο της ζάχαρης στο αίμα, επομένως σταματούν την υπεργλυκαιμία η οποία, όταν πέφτει, προκαλεί ανεξέλεγκτη πείνα. Έπειτα, σε σχέση με το άμυλο (όπως πατάτες και φασόλια), επιτρέπουν στο σώμα να εκμεταλλευτεί όλη την ενέργεια που του χαρίζει κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Για το λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να συνδυάζονται τα λαχανικά με τα φρούτα, όταν ετοιμάζετε smoothies.

  • Κάνουν καλό στην κοιλιά

Με τη δράση τους στο σύστημα αποβολής των τροφών: όταν το πέρασμα από τα έντερα είναι πολύ γρήγορο, το επιβραδύνουν. Όταν είναι πολύ αργό, το επιταχύνουν, φουσκώνοντας και αυξάνοντας το μέγεθος των κοπράνων.

! Συμβουλή: μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι πολύ βοηθητική

για άτομα που υποφέρουν από διαβήτη.

30 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page