Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και πόσο σημαντικό είναι τελικά;
top of page

BLOG (GREEK)

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά και πόσο σημαντικό είναι τελικά;

Η ερώτηση για το πόσο νερό πρέπει να καταναλώνουμε είναι συχνή αλλά η ακριβείς απάντηση στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Οι αρχές υγείας προτείνουν την κατανάλωση περίπου 3 μικρές μπουκάλες νερό ή 8 ποτήρια νερού, δηλαδή 1,5 με 2 λίτρα ημερησίως. Όμως η ανάγκη σε νερό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της υγείας, το βάρος, το πόσο δραστήριοι είστε και το περιβάλλον όπου ζείτε.

Στην ποσότητα πρόσληψης που πρέπει να καταναλώνεται συμπεριλαμβάνονται και τα τρόφιμα πλούσια σε νερό όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και ειδικά τα φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν μεταξύ 1/3 και ½ της ημερήσιας πρόσληψης. Αλλά βεβαίως η κύρια πηγή υγρών παραμένουν τα ποτά (νερό, τσάι, καφέ).

Η εφίδρωση είναι ένας μηχανισμός ψύξης του οργανισμού που επιτρέπει την θερμική ρύθμιση του σώματος. Όταν το σώμα εκτεθεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε έντονη άσκηση, ανεβαίνει η ροή του αίματος και έτσι απελευθερώνεται ιδρώτας από τους πόρους του δέρματος. Κατά μέσο όρο, η απώλεια του νερού μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 0,5 και 2,5 λίτρα ανά ώρα.

Έτσι κατά τη διάρκεια άσκησης, οι απαιτήσεις νερού είναι μεγαλύτερες από την ημερήσια ανάπαυση. Γι αυτό και οι αθλητές, κατά μέσο όρο πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 3 με 3,5 λίτρα νερό την ημέρα.


Απώλεια Βάρους:

Η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει και να

βοηθήσει την απώλεια βάρους. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η κατανάλωση 2 λίτρων νερό την ημέρα μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη του οργανισμού κατά 96 θερμίδες ανά ημέρα.

Ίσως η κατανάλωση κρύου νερού να είναι καλύτερη για τον λόγο ότι ο οργανισμός θα δαπανήσει περισσότερη ενέργεια για την θέρμανση του νερού στην θερμοκρασία του σώματος.

Επίσης η πρόσληψη νερού μισή ώρα πριν από κάθε γεύμα μπορεί να μειώσει την ποσότητα των θερμίδων του γεύματος.


Τι γίνεται όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό:

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του οργανισμού και αποτελεί το 60% έως 70% του σωματικού βάρους. Κάθε σύστημα του οργανισμού εξαρτάται από το νερό και ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός ειδικά στην μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την παραγωγή ενέργειας (αίματος) και αποβλήτων (ούρα, ιδρώτα).

Γι’ αυτό και η αφυδάτωση έχει αρκετές σοβαρές συνέπειες στον οργανισμό.

Έρευνες υποστηρίζουν ότι όταν το σώμα δεν είναι καλά ενυδατωμένο κατά την διάρκεια της ημέρας τα επίπεδα ενέργειας και λειτουργίας του εγκεφάλου αρχίζουν να μειώνονται.

Η ήπια αφυδάτωση - περίπου 2% - μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική απόδοση, οδηγώντας σε μειωμένη αντοχή και ειδικά σε αθλητές αυτή η απώλεια νερού συνοδεύεται από 20% μείωση της αθλητικής τους επίδοσης.

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει ακόμα και την υγεία όπως μειωμένη νοητική ικανότητα, ζάλη, διαστρέμματα, σπασμοί, πεπτικές διαταραχές, καρδιακά προβλήματα, θερμοπληξία κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Σε μία άλλη μελέτη σε γυναίκες, η απώλεια υγρών κατά 1,36% μετά την άσκηση επηρέασε την διάθεση και τη συγκέντρωση, ενώ η συχνότητα των πονοκεφάλων αυξήθηκε.

Επομένως ανάλογα με την διάρκεια της άσκησης και την ένταση εξαρτάται και η ποσότητα του νερού. Σε άσκηση διάρκειας περίπου μιας ώρας η πρόσληψη νερού περίπου 100 έως 200 ml νερού κάθε 15 με 20 λεπτά είναι αρκετό.

Όμως σε μεγάλης προσπάθειας άσκησης και ιδίως σε επαγγελματίες αθλητές το νερό δεν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών. Η καλύτερη λύση είναι τα αθλητικά ποτά τα οποία είναι προσαρμοσμένα για να παρέχουν στον οργανισμό νερό, ενέργεια με τη μορφή απλών υδατανθράκων και ανόργανα συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

Εάν η κατανάλωση νερού σας είναι δύσκολη παρακάτω υπάρχουν δροσιστικές, γευστικές καθώς και ευεργετικές συνταγές με νερό που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την κατανάλωση σας.


https://www.youtube.com/watch?v=6J4sCFze0gs

53 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page