Αντιμετώπιση Γαστροοιφαγικής Παλινδρόμησης
top of page

BLOG (GREEK)

Αντιμετώπιση Γαστροοιφαγικής Παλινδρόμησης



Η γαστροοισοφαγική

παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) είναι παθολογική κατάσταση κατά την οποία το όξινο γαστρικό περιεχόμενο, αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή από το στομάχι προς το λεπτό έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης, επιστρέφει (παλινδρομεί) στον οισοφάγο.

Ο οισοφάγος είναι ο σωλήνας που μεταφέρει τα τρόφιμα από το λαιμό προς το στομάχι. Το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου έχει έναν εξειδικευμένο μυ που μένει ερμητικά κλειστό και ανοίγει μόνο για επιτρέψει σε τρόφιμα και υγρά να εισέλθουν στο στομάχι. Η χάλαση αυτού του μυ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Συνέπεια της παλινδρόμησης είναι η πρόκληση συμπτωμάτων, όπως o οπισθοστερνικός καύσος (αίσθημα "καούρας" που ανεβαίνει από το στόμαχο προς το λαιμό), ρεψίματα, αναγωγές και δυσφορία στο στήθος.

Η παρακολούθηση ειδικής δίαιτας για την αποφυγή των συμπτωμάτων είναι εύκολη. Οι βασικές ομάδες τροφίμων δηλαδή τα δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα μπορούν να καταναλωθούν με μόνο λίγους περιορισμούς από τρόφιμα που προκαλούν παλινδρόμηση.


  1. Αποφύγετε τσίχλες και σκληρές καραμέλες. Αυξάνουν την ποσότητα του αέρα κατάποσης που, με τη σειρά του, οδηγεί σε ρέψιμο και παλινδρόμηση.

  2. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

  3. Μασάτε αργά.

  4. Εάν το βάρος σας είναι αυξημένο τότε η απώλεια βάρους θα είναι ευεργετική. Η παχυσαρκία οδηγεί σε αυξημένη παλινδρόμηση.

  5. Αποφεύγετε τα οξέα ή τηγανισμένα τρόφιμα, μέντα και δυόσμο, γάλα πλήρες, σοκολάτα, το υπερβολικό λάδι και τα fast food γιατί επιδεινώνουν την αναροή οξέος.

  6. Αποφεύγετε τα εσπεριδοειδή, τους χυμούς (γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, ανανά, ντομάτα), και την καφεΐνη δηλαδή καφέ, καφεινούχα αναψυκτικά, τσάι και οποιαδήποτε ποτά που περιέχουν καφεΐνη γιατί ερεθίζουν την φλεγμονή που μπορεί να υπάρχει στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου.

  7. Πικάντικα ή όξινα τρόφιμα.

  8. Αποφεύγεται γεύματα υψηλής θερμιδικής αξίας.

  9. Αποφυγή λήψη υγρών κατά την διάρκεια των γευμάτων. Η λήψη υγρών προτιμάται στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

  10. Αύξηση πρόσληψη φαγητών πλούσιων σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.

Επίσης η αλλαγή τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει. Δηλαδή:

  1. Διακοπή του καπνίσματος. Η νικοτίνη αποδυναμώνει τον κάτω οισοφαγικό μύ.

  2. Να Ανύψωση του κεφαλιού του κρεβατιού όταν ξαπλώνετε

  3. Αποφυγή στενών ρούχων και το σφίξιμο τους στην κοιλιά.

  4. Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων

Η παλινδρόμηση είναι μια πολύ ενοχλητική κατάσταση. Τα συμπτώματα, η συχνότητά τους καθώς και η ένταση τους είναι εξατομικευμένα όπως και οι τρόποι ανακούφισης. Πειραματιστείτε και ανακαλύψτε ποιες αλλαγές σας βοηθούν μεμονωμένα ή και συνδυαστικά!

152 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page