Καύσωνας : Γιατί δεν πεινάμε σχεδόν καθόλου όταν έχει πολύ ψηλές θερμοκρασίες ;
top of page

BLOG (GREEK)

Καύσωνας : Γιατί δεν πεινάμε σχεδόν καθόλου όταν έχει πολύ ψηλές θερμοκρασίες ;



Κλέφτικο, πατάτες τηγανιτές, μπέργκερ, μουσακκά ή γεμιστά... τίποτα από αυτά δε σας ανοίγει την όρεξη; Με τις δυνατές ζέστες, η όρεξή μας μπορεί να μειωθεί δραματικά.


Σε περιόδους καύσωνα, η όρεξή μας γενικώς μειώνεται. Αποφεύγουμε συνειδητά τα «βαριά γεύματα του χειμώνα», όπως είναι τα λαζάνια, τα γεμιστά και γενικώς τα πιάτα που χαρακτηρίζονται ως «παραπλανητικά». Ακόμη και μπροστά σε πιο ελαφριές προτάσεις όπως τα μπέργκερς, το ριζότο ή μια σαλάτα με ζυμαρικά, η αίσθηση της πείνας δε λέει να ξυπνήσει. Μην ανησυχείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικό: «σε περιόδους καύσωνα, ψάχνουμε τροφές «χαμηλές σε πυκνότητα» και πλούσιες σε νερό. Καθώς η γλώσσα και το στόμα είναι πιο ξηρά απ’ ότι συνήθως, το σώμα αναζητά πηγές ενυδάτωσης. Γι αυτό και κάποιοι προτιμούν μια φρουτοσαλάτα από ένα πακέτο μπισκότα σοκολάτας».


  • Το σώμα αυτοδιασώζεται σε περιόδους καύσωνα

Οι πιο ελαφριές τροφές απαιτούν λιγότερα από το σώμα, το οποίο ήδη υποφέρει στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες. «Η χώνευση μας βοηθά να κάψουμε τις θερμίδες για να μετατρέψουμε τις τροφές που έχουμε καταναλώσει. Η θερμότητα καίει για να τις αφομοιώσει στον οργανισμό μέσω ενός μηχανισμού καύσης. Με τις ελαφρές τροφές, αυτή η προσπάθεια είναι λιγότερο έντονη». Καμιά ανησυχία για το αν η θερμιδική πρόσληψη των γευμάτων είναι χαμηλότερη από αυτήν που καταλανώνεται συνήθως. «Λόγω της ζέστης, κινούμαστε και μετακινούμαστε λιγότερο. Επομένως, αφού καταβάλλουμε λιγότερες προσπάθειες, έχουμε και μικρότερες ανάγκες». Έτσι, ακολουθούμε και τις επίσημες εκκλήσεις, να μετακινούμαστε λιγότερο και να περιορίζουμε τις φυσικές δραστηριότητες.


  • Καταναλώνετε ποικιλία τροφών και σε ικανοποιητικές ποσότητες

Ακόμη κι αν είναι φυσιολογικό, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να μην πεινάτε, μη θεωρήσετε ότι είναι εντάξει να παραβλέψετε την κατανάλωση τροφών, απαραίτητων για την καλή λειτουργία του σώματος. Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένες τροφές κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα. «Για την αποτελεσματικότερη ενυδάτωση του σώματος, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες και νερό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Το σώμα έχει ανάγκη από πηγή πρωτεϊνών καθώς η κυτταρική γήρανση συνεχίζεται ακόμη πιο έντονα κάτω από τη ζέστη, επομένως χρειάζεται να ξαναχτίσουμε τη μυική δύναμη που χάνεται». Αν κάποιοι θέλουν να αποφύγουν το κρέας ή το ψάρι, τότε το τυρί και τα αυγά μπορούν να πάρουν τη θέση τους. Σε ψηλές θερμοκρασίες, κάποια δροσερά πιάτα, όπως οι παγωμένες σούπες, μπορούν να βοηθήσουν πολύ. «Τέλος, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, ο οργανισμός χρειάζεται και τους υδατάνθρακες, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ή το ψωμί, για να έχει αρκετή ενέργεια», προσθέτουν οι ειδικοί.


Ίσως κάποιοι από εσάς να διαβάζουν το παρόν άρθρο με γουρλωμένα μάτια ενώ η πείνα κτυπά το σώμα. Ακόμη κι έτσι, το φαινόμενο υπάρχει: «Κάποιοι, αντιθέτως, μπορεί να έχουν μεγάλη όρεξη λόγω ακριβώς των ενεργειακών προσπαθειών που καταβάλλονται από το σώμα εξαιτίας των ψηλών θερμοκρασιών. Κάποιοι είναι αγχωμένοι λόγω του φαινομένου του καύσωνα, επομένως, έχουν μεγαλύτερη όρεξη». Οι ειδικοί επιμένουν: Κανένας λόγος για περιορισμό. Όταν πεινάμε, δεν πρέπει να διστάζουμε να φάμε. Ο καύσωνας είναι ήδη μια δύσκολη συνθήκη την οποία χρειάζεται να διαχειριστούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε τη ζωή μας ακόμη πιο δύσκολη.

256 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page