παγωτά !!!
top of page

BLOG (GREEK)

παγωτά !!!


Για να διασκεδάσετε χωρίς να αυξηθεί δραματικά ο λογαριασμός των θερμίδων, σας επιστώ την προσοχή στα παγωτά, τα οποία επιτρέπουν να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ φόρμας και λαχτάρας για λιχουδιές.


Τα παγωτά διακρίνονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: αυτά των οποίων η βάση των συστατικών τους είναι το γάλα και αυτά των οποίων η βάση τους είναι τα φρούτα. Υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα: παγωμένες κρέμες, γρανίτες, σορμπέ, σε ποτηράκι ή σε χωνάκι, με γαρνιτούρα ή χωρίς, με γλουτένη, χωρίς γλουτένη, χωρίς λακτόζη κτλ. Αλλά ας παραδεχτούμε πως αυτές οι λαχταριστές απολαύσεις δε μας είναι και τόσο απαραίτητες. Αντιθέτως, αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς γαστρονομικών απολαύσεων, παραμένοντας ένα προϊόν ευχαρίστησης χωρίς σοβαρό θρεπτικό ενδιαφέρον. Παρ’ολ’ αυτά, δεν είναι πολύ χρήσιμο να στερείτε τον εαυτό σας από κάθε επιθυμία του.


  • Παγωτό με νερό και γρανίτες, απλές εναλλακτικές λύσεις


Το όνομά τους είναι προκλητικό. Παγωτό με νερό: παρασκευασμένο στο σπίτι, αποτελείται από νερό στο οποίο προστίθεται χυμός και συμπυκνωμένη πάστα από βιολογικά εποχιακά φρούτα ή σιρόπι της επιλογής σας. Θεωρητικά, τίποτα δεν είναι πιο απλό από αυτό: βάλτε το μείγμα σας μέσα σε πλαστικές παγοθήκες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, τοποθετείστε τις μερικές ώρες στην κατάψυξη και το παγωτό σας είναι έτοιμο. Προσοχή μόνο στη χρήση του σιροπιού, το οποίο, βιομηχανικό ή σπιτίσιο, περιέχει πολλή ζάχαρη.


Απλό και δροσερό, το παγωτό αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά κατά τη διάρκεια των ζεστών ημερών του καλοκαιριού. Απλό και γρήγορο στην παρασκευή του παρά ταύτα δεν έχει κανένα διατροφικό ενδιαφέρον: η ενεργειακή του αξία είναι πολύ φτωχή και το κύριο ενδιαφέρον του είναι το περιεχόμενό του σε νερό, το οποίο περιέχει μόνο ζάχαρη και καθόλου βιταμίνες. Δεν περιέχει επίσης καθόλου λιπίδια ούτε και πρωτεϊνες, ωστόσο καταφέρνει να μας ξεδιψάσει με το μικρότερο κόστος. Θα ήταν κρίμα να στερήσετε τον εαυτό σας από αυτή τη μικρή απόλαυση.


Επίσης δροσιστικές είναι και οι γρανίτες, οι οποίες παραμένουν η καλύτερη εναλλακτική και λαχταριστή λύση για την ενυδάτωση του οργανισμού. Αποτελούν το πιο διαιτητικό και χαμηλοθερμιδικό παγωμένο επιδόρπιο. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος παρασκευής γρανίτας είναι αυτός σύμφωνα με τον οποίο παίρνουμε χυμό εσπεριδοειδών, όπως το πορτοκάλι ή το γκρέιπφρουτ, τον οποίο απλώνουμε σε μια επίπεδη πλάκα μέσα στον θάλαμο την οποία αργότερα ξύζουμε επανειλημμένα για να πετύχουμε χρωματιστούς κρυστάλλους, οι οποίοι μαζί στο ποτήρι θα μας δώσουν τη γρανίτα. Επομένως, μπορούμε να έχουμε γρανίτες όλων των ειδών και γούστων.


  • Παγωμένα γιαούρτια

Για να τα φτιάξετε είναι αρκετό να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι το οποίο προσθέτετε τελευταία στιγμή σε μια συνταγή παγωτού. Καθώς το γιαούρτι περιέχει γαλακτικούς ζυμομύκητες φιλικούς προς τη χλωρίδα του ανθρώπινου εντέρου, αυτό του επιτρέπει να καταναλωθεί άμεσα ενώ οι μύκητες αυτοί είναι ζωντανοί. Μπορεί κανείς να βρει θετικά στοιχεία σε ένα παγωμένο γιαούρτι, κυρίως γιατί το τελευταίο είναι πλούσια πηγή ασβεστίου. Υπάρχουν συγκεκριμένες συνταγές για παγωμένο γιαούρτι, ωστόσο μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε και μόνοι σας τοποθετώντας τα αγαπημένα σας γιαούρτια στην κατάψυξη, αφού πρώτα τοποθετήσετε στο κέντρο τους ένα κουτάλι. Μετά από λίγες ώρες, βγάλτε τα από την κατάψυξη, αναποδογυρίστε τα και δοκιμάστε: η θερμιδική και ενεργειακή αξία του παγωμένου σας επιδόρπιου εξαρτάται από το γιαούρτι που θα διαλέξετε.


  • Προσαρμοσμένο «υβριδικό» σπιτίσιο παγωτό


Τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας: με πρώτες ύλες σπιτίσια υλικά, αλήθεια ή ψέματα, κάποια παγωτά μπορούν να είναι νόστιμα και ελαφριά. Προσέξτε τα γιαούρτια 0%, τα οποία, μπορεί μεν να έχουν λίγα λιπίδια, αλλά κάποιες φορές περιέχουν πολλή ζάχαρη.


Μια άλλη λύση είναι το γιαούρτι με σιρόπι αγαύης, μια χούφτα φρέσκα φρούτα και μια κομπόστα σπιτικά φρούτα. Όσο είναι εφικτό, αποφεύγετε το ψήσιμο των φρούτων για τη διατήρηση της ποσότητας σε βιταμίνες και νερό.


Σε κάθε περίπτωση, προτιμήστε τα παγωτά και τα σορμπέ παρασκευασμένα στο σπίτι ή σε μικρές βιοτεχνίες. Κυρίως τα σπιτίσια σορμπέ που περιέχουν φρέσκα φρούτα, λίγο νερό, λεμόνι και ελάχιστη ζάχαρη, αν κάποτε χρειάζεται να διορθωθεί η οξύτητά του. Τίποτα παραπάνω. Είναι φανερό πως ένα τέτοιο παγωτό δεν έχει την ίδια τιμή με ένα βιομηχανοποιημένο παγωτό, όμως η καλύτερή του ποιότητα, αξίζει τον κόπο. Το σημαντικό είναι να προσέξετε την ποσότητα.


  • Πώς να διαλέγετε σωστά το παγωτό σας;

Συχνά στη διατροφή μας χάνουμε το μέτρο. Είναι σημαντικό να τρώμε πάντα σε λογικές ποσότητες τροφές που είναι γευστικές και που είναι παρασκευασμένες στο σπίτι. Ο χρυσός κανόνας στην επιλογή του παγωτού σας είναι να διαλέξετε αυτό που έχει τα λιγότερα συστατικά. Ένα ενδιάμεσο πρέπει να κυμαίνεται στις 100 θερμίδες και να περιέχει περίπου 3 γρ. λίπος. Είναι φανερό πως με τα παγωτά του εμπορίου οι παραπάνω αριθμοί ξεπερνούνται. Επομένως, επιλέξτε να τα καταναλώνετε μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις γνωρίζοντας ότι ένα παγωτό έχει πάντα περισσότερες θερμίδες από ένα σορμπέ το οποίο όμως περιέχει περισσότερη ζάχαρη από ένα παγωτό. Ακόμη κι αν το σορμπέ λεμόνι, φράουλα, αχλάδι ή κακάο έχει λίγες θερμίδες, γενικώς ένα σορμπέ περιέχει 30% ζάχαρη ενώ ένα παγωτό 25%. Διαλέξτε, επομένως, μεταξύ λιπιδίων ή ζάχαρης.

Παρατηρήστε καλά τη σύσταση των παγωτών στις ετικέτες συσκευασίας. Όσο η θέλησή σας σάς το επιτρέψει, αποφύγετε τα παγωτά με επικάλυψη σοκολάτας, τα χωνάκια από μπισκότο και τα μικρά έξτρα, όπως γαρνιτούρες, νιφάδες αμυγδάλου, καρύδια, μακαντέμια, χρωματιστά κουφέττα, τα οποία ανεβάζουν το ποσό των θερμίδων του παγωτού σας.


Ice, Ice, Baby...

26 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page