Χορτοφαγία & ολική χορτοφαγία: φαινόμενο μόδας;
top of page

BLOG (GREEK)

Χορτοφαγία & ολική χορτοφαγία: φαινόμενο μόδας;



Παλαιότερα, το να είναι κάποιος χορτοφάγος ισοδυναμούσε περίπου με το να είναι θαυμαστής του Patrick Sebastien: αν και κατά βάθος πίστευε σε αυτό 100%, στην πραγματικότητα δεν τολμούσε να μιλήσει γι’ αυτό στους φίλους του κρύβοντάς το.

Εδώ και μερικά χρόνια, τα πράγματα έχουν αλλάξει: οι χορτοφάγοι δεν κρύβονται πια, αντιθέτως εκφράζουν ελεύθερα και έντονα την απέχθειά τους για το κρέας και γενικά την κρεατοφαγία! Επιπρόσθετα, οι χορτοφαγικές δίαιτες οι οποίες φάνταζαν τόσο υπερβοικές στο παρελθόν, τώρα κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς.


  • Χορτοφαγία, ολική χορτοφαγία, εναλλακτική χορτοφαγία: καθένας με το χορτοφαγικό του μοντέλο!

Πριν μερικά χρόνια, κάθε φορά που προσκαλούσαμε για δείπνο κάποιον φίλο μας χορτοφάγο, παραδεχόμασταν πόσο δύσκολο ήταν να ετοιμάσουμε το μενού του δείπνου «...αφού δεν τρώνε τίποτα αυτοί οι χορτοφάγοι, πού θα βρω αυτά που προτιμούν...». Η εικόνα του χορτοφάγου που τρεφόταν μόνο με τοφού και ήταν επιθετικός στο τραπέζι με τους υπόλοιπους... παμφάγους μπροστά από ένα πιάτο καλό στέικ, έχει πια ξεπεραστεί, καθώς σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε πληθώρα χορτοφαγικών τύπων, επιλογών και συνταγών.



Εάν οι οπαδοί της ολικής χορτοφαγίας αρνούνται ολοκληρωτικά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων (κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, μέλι κτλ) ή οι βίγκαν πάνε πιο μακριά αρνούμενοι να φοράνε ρούχα που φτιάχονται κατόπιν εκμετάλλευσης ζώων (από μετάξι, μαλλί, δέρμα κτλ), οι pesco-χορτοφάγοι (πεσκατέριαν) έχουν το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους και θαλασσινά, μαλάκια, αυγά ακόμη και τυρί. Υπάρχει ακόμη και η κατηγορία των pollo-χορτοφάγων, που μπορούν να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους και την κατανάλωση πουλερικών. Όσον αφορά τους φλεξιταριστές-ευέλικτους, αυτοί μπορούν να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση ζωικών προϊόντων αλλά δεν την απαλείφουν ολοκληρωτικά. Και βέβαια, τελευταίες αλλά όχι χειρότερες, είναι η κατηγορία των καταναλωτών ωμών τροφών (crudivores), που δεν καταναλώνουν κανένα είδος μαγειρεμένης τροφής, καθώς και των lacto-vegetarian, που έχουν δικαίωμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα.



Συμπερασματικά, η χορτοφαγία, αντίθετα με την εντύπωση που έδινε, δεν είναι και τόσο αυστηρή και δεν είναι ταυτόσημη με τις «διατροφικές ελλείψεις». Καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη χορτοφαγική του δίαιτα (τρόπο ζωής) στις προσωπικές του προτιμήσεις και ανάγκες.


  • Επομένως, τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να δοκιμάσουμε τον χορτοφαγικό τρόπο ζωής, ενώ στη συλλογική φαντασία τώρα πια, η δίαιτα αυτή είναι συνώνυμη της ωραίας σιλουέττας και του ενδυναμωμένου οργανισμού; Είναι, τελικά, αποτέλεσμα μόδας ή τρόπος ζωής;


Είναι φανερό πως δεν μπορούμε να αναιρέσουμε τον «χορτοφαγικό πυρετό» που έχει αγγίξει τον πληθυσμό παγκόσμια τα τελευταία χρόνια. Πολλοί, όχι μόνο ήθελαν να γίνουν χορτοφάγοι αλλά κυρίως να πείσουν και άλλους προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη και διάφορες σταρ, όπως η Beyonce, λάνσαρε διαδικτυακά χορτοφαγική δίαιτα η οποία επέτρεπε σε κάθε ενδιαφερόμενο να μετατραπεί σε χορτοφάγο σε μόνο 21 μέρες.


Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως η χορτοφαγία είναι, πάνω απ΄όλα, τρόπος ζωής


και πως δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ως μέρος της τελευταίας λέξης της μόδας, αλλά μέσα από έναν μακρύ και προσωπικό δρόμο ως απόρροια βαθιών και ειλικρινών πεποιθήσεων. Έτσι, πολλοί επιλέγουν τη χορτοφαγία για διατήρηση της υγείας του σώματος και του οργανισμού τους, προστατεύοντάς τον από τα μειονεκτήματα της υπερκατανάλωσης κόκκινου κρέατος. Άλλοι πάλι γίνονται χορτοφάγοι για λόγους περισσότερο ηθικούς: ως διαμαρτυρία και εναντίωση στη βάρβαρη εκμετάλλευση των ζώων, στις κακές και αφύσικες συνθήκες εκτροφής τους, στην κακομεταχείριση του πλανήτη, στην περιβαλλοντική μόλυνση που προκύπτει από την έντονη ζωική εκτροφή, στην άνιση κατανομή της τροφής στον κόσμο, στην πείνα που κτυπά ανελέητα πολλές περιοχές του πλανήτη, στην προτίμηση διάχυσης της τροφής για σκοπούς μεγαλύτερης ζωικής παραγωγής παρά στους πληθυσμούς που υποφέρουν από υποσιτισμό και για άλλους πολλούς παρόμοιους λόγους.


Αντίθετα προς τις λανθασμένες εντυπώσεις που τρέχουν και αφορούν τους χορτοφάγους, στόχος τους δεν είναι καθόλου να συμπαρασύρουν όσο περισσότερα άτομα μπορούν στον δικό τους τρόπο ζωής. Η χορτοφαγία είναι μια πρωτοβουλία που παίρνει κανείς για τον δικό του εαυτό και μόνο: είναι φιλοσοφία ζωής που παρέχει μια προσωπική εργαλειοθήκη με στόχο την αυτοβελτίωση αλλά και τη βελτίωση των συλλογικών συνθηκών ύπαρξης γύρω μας. Τόσο απλά.

35 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page