Καλός ύπνος για φροντίδα της σιλουέτας σας
top of page

BLOG (GREEK)

Καλός ύπνος για φροντίδα της σιλουέτας σας


Η καλή ποιότητα ύπνου συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας. Σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες, τίποτα δεν είναι καλύτερο για τη διατήρηση της σιλουέτας από την οριζόντια θέση! Πώς, όμως, ο ύπνος μπορεί να κυνηγήσει μακριά τα κιλά; Διαβάστε πριν πάτε στο κρεβάτι σας...

  • Ο ύπνος προστατεύει από την παχυσαρκία

Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο ο δείκτης μάζας του σώματος (IMC) είναι ψηλός. Τα άτομα που κοιμούνται μόνο 5 ώρες έχουν δείκτη μάζας σώματος κατά 3,6% υψηλότερο σε σχέση με τα άτομα τα οποία κοιμούνται 8 ώρες. Επομένως, ο ύπνος προστατεύει από την παχυσαρκία. Επιπρόσθετα, η έλλειψη ύπνου αυξάνει την όρεξη σε επικίνδυνα επίπεδα. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και το γεγονός ότι, όταν ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, χώνουμε συχνά τη μύτη στο ψυγείο.


Πώς ο ύπνος μπορεί να εμποδίσει την αύξηση βάρους, ενώ κατά τη διάρκειά του το σώμα καίει τις λιγότερες θερμίδες; Η απάντηση βρίσκεται στο ότι αυτές οι οποίες ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξη είναι οι ορμόνες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα εκκρίνει μια ορμόνη, τη λεπτίνη, η οποία χαρίζει στο σώμα ένα αίσθημα κορεσμού. Αυτό ακριβώς εξηγεί και το γεγονός ότι δεν ξυπνάμε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να φάμε. Όσο πιο μικρή είναι η νύχτα, τόσο λιγότερο εκκρίνεται αυτή η ορμόνη ενώ αντίθετα τόσο αυξάνεται η έκκριση της γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη. Εν ολίγοις, η αίσθηση της πείνας δεν είναι πολύ καλά ρυθμισμένη και, επομένως, τρώμε περισσότερο. Κατά τους επιστήμονες, δυο μέρες πολύ πρωινού ξυπνήματος ή αργοπορημένου ύπνου είναι αρκετές για να απορρυθμίσουν το σύστημά μας!


  • Νύχτα αποκατάστασης και υγιεινός τρόπος ζωής για διατήρηση της σιλουέτας

Για τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ ύπνου και ορμονών υπεύθυνων για την πείνα θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την «επιδημία» της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους γενικότερα που «μαστίζει» τις χώρες του δυτικού πολιτισμού. Σύμφωνα με αυτούς, το φαινόμενο παρουσιάστηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τη μείωση της διάρκειας του νυχτερινού ύπνου. Αν αυτό παραμένει μια υπόθεση, τότε οι βλαβερές συνέπειες της έλλειψης ύπνου είναι καθολικά γνωστές. Είναι σημαντικό να έχουμε κάποιες νύχτες αποκατάστασης, όχι μόνο για τη διατήρηση της σιλουέτας μας. Αλλά, βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε τις μέρες μας στο κρεβάτι, καθώς η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και τον αγώνα κατά της παχυσαρκίας. Επομένως, μην παραμερίζετε τις μικρές βασικές λεπτομέρειες στην καθημερινή σας ατζέντα: 8 ώρες ύπνου, μισή ώρα γρήγορο περπάτημα, λιγότερη τηλεόραση, χρόνος για ετοιμασία πραγματικών γευμάτων... χειριζόμενοι σωστά τον χρόνο σας, χειρίζεστε σωστά την υγεία σας!


Εάν εφαρμόζετε συγκεκριμένο διαιτολόγιο και δε βλέπετε κανένα αποτέλεσμα στη ζυγαριά σας, μπορείτε να ψάξετε την απάντηση στις «ένοχες νύχτες» σας: «Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, χάνουμε περισσότερη μάζα παρά λίπος».


  • Πώς αντιλαμβανόμαστε την έλλειψη ύπνου;

Για να ξέρετε αν κοιμάστε αρκετά, παρακολουθείστε την ώρα του πρωινού σας ξυπνήματος κατά τη βδομάδα αλλά και κατά τις μη εργάσιμες μέρες. Εάν υπάρχουν περισσότερες από δυο ώρες διαφορά μεταξύ της ώρας ξυπνήματος το σαββατοκύριακο από τις εργάσιμες μέρες, αυτό υποδεικνύει έλλειψη ύπνου. Κατά τη διάρκεια της βδομάδας, αν δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε το πρωί ή αν επιθυμείτε να κοιμηθείτε νωρίς το απόγευμα, αυτό αποτελεί ένδειξη έλλειψης νυχτερινού ύπνου.

16 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page