10 εναλλακτικές λύσεις για το κρέας
top of page

BLOG (GREEK)

10 εναλλακτικές λύσεις για το κρέας

Είτε δηλώνετε χορτοφάγος είτε «ευέλικτος» χορτοφάγος είτε απλώς αποφασίσατε να μην τρώτε κρέας τις Δευτέρες, παρακάτω θα βρείτε κάποιες πρωτεϊνούχες ιδέες που θα κρατήσουν το σώμα και τον οργανισμό σας σε απόλυτη ισορροπία.


Τον τελευταίο καιρό, η μικρότερη κατανάλωση κρέατος είναι μια νέα ιδέα την οποία ακούμε παντού. Αν σκεφτεί κανείς τα μειονεκτήματα που συνεπιφέρει στην υγεία η υπερκατανάλωση κρέατος καθώς επίσης και τις συνέπειες που προκαλεί στο περιβάλλον η παραγωγή κρέατος, τότε ευκολότερα παίρνει την απόφαση να το αντικαταστήσει στο πιάτο του με κάτι άλλο. Ωστόσο, είναι απαραίτητο η αντικατάσταση αυτή να γίνει από πρωτεϊνούχες τροφές, ζωικές ή φυτικές, ωφέλιμες για τον οργανισμό που να μπορούν να σταθούν στο καθημερινό μας πιάτο.


Η φήμη πως οι φυτικές πρωτεϊνες είναι μικρότερης ποιότητας από τις ζωικές, δεν ευσταθεί. Αυτό που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη είναι πως, καθώς καμιά φυτική πρωτεϊνούχα τροφή δεν περιλαμβάνει από μόνη της όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, είναι χρήσιμο να συνδυάζονται μεταξύ τους, έτσι ώστε οι πρωτεϊνες να αφομοιωθούν σωστά από τον οργανισμό, για να μην υποφέρει από τυχόν έλλειψή τους. Συμπερασματικά, είναι εφικτό να αφαιρέσει κανείς το κρέας από τη διατροφή του και να καταφέρει ταυτόχρονα να διατηρήσει ένα καλό επίπεδο υγείας.


Αυγά


Όταν σκεφτόμαστε «πρωτεϊνες», η πρώτη μας σκέψη μετά το κρέας είναι τα αυγά. Με 13 γρ. πρωτεϊνης για κάθε 100 γρ. τροφής, είναι λίγο πιο κάτω από την περιεκτικότητα πρωτεϊνης του κρέατος. Με δυο αυγά και λίγα όσπρια στο πιάτο μας τη μέρα, μπορεί κανείς να πλησιάσει χωρίς δυσκολία την απαραίτητη ποσότητα του 15% πρωτεϊνης ανά μέρα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Ψάρι


Ακόμη μια εναλλακτική λύση για το κρέας, η οποία προσφέρει στον οργανισμό ένα μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών, οι οποίες του είναι απαραίτητες για τις βασικές λειτουργίες της μέρας του. Η μέση περιεκτικότητα του ψαριού σε πρωτεϊνες είναι 16 γρ/ 100 γρ, περίπου όση και του κρέατος. Καθώς το ψάρι είναι ζωική τροφή, δε χρειάζεται να συνδυαστεί με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές για την απορρόφηση της απαραίτητης ποσότητας αμινοξέων για την καλή λειτουργία του οργανισμού.


Γαλακτοκομικά προϊόντα


Εάν κατά τη διάρκεια της μέρας καταναλώσουμε 1 ή 2 γιαούρτια, λίγο τυρί, ίσως λίγα δημητριακά το πρωί μαζί με γάλα, μια ζεστή σοκολάτα το απόγευμα, λίγο βούτυρο στο ψωμί μας, καταφέρνουμε γρήγορα να συμπληρώσουμε ένα ικανοποιητικότατο μερίδιο πρωτεϊνης! Τα γαλακτοκομικά προϊνόντα είναι ες αεί φίλοι μας, κυρίως όταν ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις για το κρέας.


Τοφού

Με το τοφού μπαίνουμε στην κατηγορία των πρωτεινούχων φυτικών τροφών. Παρά το γεγονός ότι η ουδέτερη γεύση του και η σύνθεσή του με βάση τη σόγια μάς οδηγούν στο να το αναζητούμε σπάνια, πρέπει να γνωρίζετε ότι το τοφού, πέρα από το γεγονός ότι φέρει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης (12 γρ/100 γρ), απορροφά γρήγορα τη γεύση των τροφών με τις οποίες το μαγειρεύουμε!


Σεϊτάν


Είναι ένα υποκατάστατο του κρέατος με βάση το σιτάρι που μοιάζει με το κρέας. Είναι γνωστό επίσης με το όνομα «φυτικό κρέας των χορτοφάγων». Στην όψη μοιάζει με ζύμη ψωμιού. Όσον αφορά την αφή, θυμίζει λιωμένο κρέας. Κυρίως αν το ψήσετε στον φούρνο ή στη σχάρα, μιαμ!!! Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΪνη είναι πολύ ψηλή, 25 γρ/100 γρ και συναγωνίζεται το κοτόπουλο ακόμη και το βοδινό. Ωστόσο, περιέχει υψηλό ποσοστό γλουτένης, επομένως, δε συστείνεται στα άτομα που εκδηλώνουν δυσανεξία σε αυτήν.


Μικροάλγη

Χλωρέλλα, σπιρουλίνα κτλ, τα ονόματα αυτά γίνονται όλο και πιο γνωστά από τα άτομα που ψάχνουν υποκατάστατα του κρέατος. Επιπρόσθετα της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεϊνη (η χλωρέλλα περιέχει 60% πρωτεϊνη, περίπου 3 φορές περισσότερη από το κρέας), τα μικροάλγη παρουσίαζουν κι άλλα διατροφικά πλεονεκτήματα που βοηθούν όχι μόνο την υγεία αλλά και τη διατήρηση μιας όμορφης σιλουέτας! Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, καθώς θα τα συναντάτε όλο και συχνότερα στα ράφια των υπεραγορών.


Όσπρια


Τα όσπρια είναι καλοί καθημερινοί φίλοι στο πιάτο μας και περιέχουν περίπου 10% πρωτεϊνη. Συνδυασμένα με δημητριακά αλλά και πρωτεϊνούχες ζωικές τροφές, μπορούν να αποτελέσουν ένα εφικτό και δυνατό καθημερινό πιάτο.


Δημητριακά


Είναι φυτικές τροφές που περιέχουν περίπου 10% πρωτεΪνη. Αν συνδυάσουμε 100 γρ ρύζι (δημητριακό) με 100 γρ ρεβύθια (όσπρια), μπορούμε να έχουμε στο πιάτο μας την αντίστοιχη πρωτεΪνη από 100 γρ κρέας. Απίστευτο αλλά αληθινό!


Ελαιούχοι σπόροι

Όταν τσιμπάμε μερικούς ξηρούς καρπούς ως απεριτίφ, σκεφτόμαστε ότι πρέπει να προσέξουμε να μη χορτάσουμε με αυτούς πριν το γεύμα. Συχνά αγνοούμε το γεγονός πως 100 γρ ελαιούχων σπόρων (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κτλ) περιέχουν τόση πρωτεϊνη όση και 100 γρ ελαιούχων σπόρων (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κτλ) περιέχουν τόση πρωτεϊνη όση και 100 γρ κρέατος. Πιο συγκεκριμένα, 100 γρ ξηρών καρπών περιέχουν 17 γρ πρωτεϊνης ενώ 100 γρ κρέατος, 20 γρ. Ακόμη μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για το κρέας!


...Έντομα !!


Το να τρώει κανείς έντομα, δεν αποτελεί μόνο μια αστεία ίσως τολμηρή εικόνα σε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές! Στην Ευρώπη, η κατανάλωση εντόμων δεν εφαρμόζεται ευρέως, όμως σε άλλες κουλτούρες, η κατανάλωσή τους είναι απολύτως φυσιολογική. Τα έντομα αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση στην κατανάλωση κρέατος καθώς περιέχουν υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης ενώ η κατανάλωσή τους είναι λιγότερο επιβλαβής στο περιβάλλον σε σχέση με αυτήν του χοιρινού ή του βοδινού κρέατος. Λοιπόν, κουράγιο!


Η χορτοφαγική διατροφή είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ζωής! Μπορείτε να επιλέξετε να είστε χορτοφάγος σε πλήρη χρονική βάση ή σε μερική. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει παράλληλα με αυτού του τύπου διατροφή, να διασφαλιστεί η λήψη της απαραίτητης ποσότητας πρωτεΪνης για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.


Bon Appetit !!

223 views0 comments
Featured Posts

Join our mailing list

Never miss an update

YOU MIGHT WANT TO READ THESE TOO
bottom of page